Místo Karla Eliáše se do čela Janové vrací dřívější starosta Jan Machalec

Karlu Eliášovi zlomilo vaz pochybení, kvůli kterému zřejmě obec přijde o více než šestimilionovou evropskou dotaci.

Bývalý starosta důvody odvolání komentovat odmítl. „Nebudu se k tomu vyjadřovat," sdělil stručně Eliáš.

Podle místních lidí se odvolání Karla Eliáše, který prozatím zůstává členem obecního zastupitelstva, v podstatě dalo očekávat.

„Je jasné, že odvolání starosty je vyústěním několika nepříjemných problémů, kterým Janová v současné době čelí. Nicméně je potřeba si uvědomit, že odvolání starosty neznamená řešení jejich podstaty. Ta bohužel zůstává stále stejná," upozornil Vlastimil Fiala z Janové.

Podle dalšího obyvatele vesnice Radomíra Dolanského se řada lidí o změně ve vedení obce teprve dozvídá.

Sám jí ale přihlížel přímo na jednání zastupitelstva, které bylo podle jeho slov chvílemi vypjaté. Účastnili se jej totiž také příznivci teď už bývalého starosty Eliáše.

„Oba dva tábory předkládaly svá tvrzení pro a proti, ale závěry zjišťování finančního a kontrolního výboru jsou nezvratné. Ukazují na dvě krátce po sobě jdoucí zanedbání bývalého starosty Eliáše," všiml si Radomír Dolanský.

To první podle něj stálo obec půl milionu korun z dotace na kanalizaci, to druhé více než šest milionů korun jiné evropské dotace.

„Fakta byla nezvratná, proto zřejmě většinový počet zastupitelů ztratil důvěru ve starostu Eliáše a navrhl jeho odvolání," je přesvědčený Dolanský.

Pro odvolání starosty hlasovalo šest zastupitelů, pro byli tři, včetně Karla Eliáše samotného.

Podle Radomíra Dolanského pochybení bývalého šéfa vesnici poškodí. „Staronový starosta Machalec už na jednání řekl, že obec nepřestane žít, že dál bude podporovat například aktivity složek. Ale jsou další nutné věci. Máme tady například dva sesuvy, které ale zřejmě budou muset být odloženy," myslí si Janovjan.

O odvolání Eliáše z postu starosty se mluvilo už na zastupitelstvu ve druhé polovině února. Tehdy ještě funkci obhájil. Ve středu už se tak nestalo.

„Karel Eliáš byl odvolán. Důvodem je víceméně jeho pochybení ze strany přijímání dotací z Regionálního operačního programu," potvrdil včera Valašskému deníku nově zvolený starosta Jan Machalec.

Na svého předchůdce měl však i slova chvály. „Spolupracoval jsem s ním dvě volební období, kdy pracoval jako předseda kontrolního výboru a všechna čest, je to chytrý, ambiciózní kluk. Ale tady bohužel došlo k selhání," pokrčil rameny Machalec.

Že by průšvih s šestimilionovou dotací bylo ještě možné zahladit, s tím nový starosta už příliš nepočítá. „Už v první fázi v lednu nám řekli, že jde o hrubé porušení dotačních pravidel. Podali jsme sice odvolání a čekáme na výsledek, ale tam je to jednoznačné. Kritéria jsou přísná," řekl Jan Machalec.

Doplnil, že žádat jakoukoliv náhradu přímo po Karlu Eliášovi se obec zatím nechystá. „V současné době o tom zastupitelstvo neuvažuje," potvrdil starosta.

Výpadek financí ale bude nyní muset vesnice řešit úvěrem a 6,2 milionu korun postupně splatit. O větších investicích tak v Janové na dlouhou dobu nemůže být řeč. Nemluvě o tom, že obec stále ještě splácí sportovní halu, cyklostezku a kanalizaci.

Proč skončil starosta Janové?Ppoprvé bývalý starosta Eliáš pochybil, když obec za jeho vedení použila půl milionu korun z dotace na kanalizaci k zaplacení asfaltového povrchu části cyklotrasy. Cyklotrasa je ještě stále v režimu pětileté udržitelnosti, kdy na tuto stavbu nelze použít další dotační titul. Starosta na zasedání zastupitelstva 9. 12. 2015 pochybení přiznal.
Na stejném zasedání zastupitelé Eliáše pověřili, aby zajistil úvěr ve výši 6,2 milionu korun na úhradu prací při obnově centra obce. Na tu Janová získala příslib dotace z Regionálního operačního programu. Úvěr včetně platby měl starosta podle podmínek dotační smlouvy stihnout do konce roku 2015, což se nestalo. Karel Eliáš až letos na konci ledna zastupitelům přiznal, že Janová přijde o možnost čerpání dotace.
zdroj: Prohlášení zastupitelstva k občanům Janové (celý text má redakce k dispozici)

Související

Výměna na postu starosty v Janové

Spor o školu v Janové