Zájemci o účast v soutěži pálenek mohou vzorek své jabkovice v půllitrové lahvi přihlásit do pátku u starosty Jablůnky Čeňka Hajného nebo na sekretariátu obecního úřadu. „Vzorky jablečných buchty a štrúdlu budeme vybírat až na výletišti v sobotu po jedenácté hodině," upřesnila Eva Adámková, předsedkyně spolupořádajícího klubu žen.

Na tradiční soutěži se podle ní každoročně shromáždí na třicet vzorků pálenky a až sedm desítek buchet a štrúdlů. Hodnotící porotou se v případě jabkovice stane každý, kdo sám do soutěže přihlásí vzorek. Buchty a štrúdly pak bude moci hodnotit každý, kdo se v sobotu na výletiště za hasičskou zbrojnici dostaví. Majitele tří nejlepších vzorků budou odměněni.

Letošní ročník soutěže je navíc spojený také s pravou domácí zabijačkou. K mání bude také myslivecký guláš. A vyplatí se přijít v sobotu včas. „Během soutěže od třinácti do patnácti hodin totiž bude guláš za poloviční cenu," upozornila Eva Adámková.

Pořadatelé nezapomněli ani na doprovodný program. V něm se představí děti z místní základní školy, zájemci si budou moci prohlédnout vystavenou hasičkou techniku. K tanci i poslechu bude hrát skupina Frťani. Soutěž O nejlepší jablůneckú jabkovicu a jabkovú buchtu začíná na výletišti v Jablůnce v sobotu ve 13 hodin.