Takzvaný hlavní spor je tedy u konce. „Proti usnesení Ústavního soudu totiž není přípustné odvolání," potvrdila dobrou zprávu pro Rožnovany vedoucí právního odboru rožnovské radnice Olga Vrublová.

Ve věci šlo o 27 nemovitostí, z toho o tři bytové domy. IPR se domáhala jejich vlastnictví, soudy jí ale nevyhověly. Včetně ústavního, na který se IPR obrátila se stížností, do které vkládala poslední naděje na zvrat sporu.

Ústavní soud ale ve svém rozhodnutí konstatoval, že stížnost IPR postrádá jakýkoli ústavní rozměr.

MĚSTO STÁLE BOJUJE O DVĚ ŠKOLNÍ BUDOVY

„Je v zásadě toliko opakováním argumentů, které již stěžovatelka (IPR pozn. redakce) uplatnila v řízení před obecnými soudy a s nimiž se tyto soudy již podrobně a ústavně konformním způsobem vypořádaly," uvedl předseda senátu Ústavního soudu David Uhlíř.

Vedení města rozhodnutí potěšilo. „Jsme moc rádi, že je tento konkrétní dlouholetý soudní spor u konce. Velké poděkování patří právním zástupcům města," komentoval verdikt starosta Rožnova Radim Holiš.

Soudní přetahovaná s IPR nicméně pro město ještě úplně neskončila. Živý je stále druhý spor, v němž jde o určení vlastnického práva k budovám základní školy na Záhumení a mateřské školy na Koryčanských Pasekách. Město proti IPR podalo žalobu o určení vlastnictví v roce 2012, okresní soud ji ale loni zamítl.

Radnice se odvolala, Krajský soud v Ostravě jí vyhověl a věc vrátil okresnímu soudu, který bude rozhodovat znovu. „V tomto sporu ohledně budov školy a školky budeme bojovat dále," ujistil starosta.