Chatu postavenou v roce 1899 podle návrhů architekta Dušana Jurkoviče zničil rozsáhlý požár před třemi lety. Cestou takzvané vědecké rekonstrukce ji mají řemeslníci obnovit do roku 2019.

Tesaři upravují trámy tradičním ručním způsobem. „Je to starý tradiční způsob řemesla, který velmi dobře uměli naši předkové. I naši řemeslníci musí být stejně zdatní. Musí dobře držet sekeru, aby trám neotesali ani málo, ani moc,“ přiblížil jednatel firmy Teslice CZ Martin Šrámek.

Dodal, že na Valašsku je stále řada kvalitních tesařů, kteří tento způsob opracování dřevěných trámů ovládají. Byť se dnes už prakticky nepoužívá. I proto, že je časově a tedy také finančně náročný. „My jsme tímto způsobem vloni pracovali na vědecké rekonstrukci objektů na Vařákových pasekách u Lačnova. Také šlo stavby roubené s ručně tesaných trámů, které byly za druhé světové války vypáleny,“ připomněl Šrámek.

Související

Požár sila s pilinami ve Valašské Bystřici likvidovali hasiči z plošiny

VIDEO: Stodola v Hošťálkové lehla popelem, jeden hasič se zranil

Při úpravě trámů pro Libušín používají tesaři dvě sekery. „První se jmenuje hlavatka, kterou opracováváme trám nahrubo. Pak přijde na řadu širočina, má širokou ostrou čepel. Tou dopracováváme trám do finální čisté podoby, ve které bude později zabudovaný do stavby,“ popsal Šrámek.

Jedná se podle něj o fyzicky náročnou práci. „Chlapi zpracují zhruba jeden kuláč o délce šesti metrů za den. Jen na hrubou stavbu Libušína přitom potřebujeme až tři sta padesát kubíků dřeva. Při počtu pěti až šesti lidí můžeme odhadnout, že se tato práce natáhne na měsíc i dva,“ řekl jednatel.
Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které je správcem památky, uvedl, že hrubá stavba Libušína by měla na Pustevnách stát ještě do konce letošního roku. Řemeslníci si ještě před tím stavbu „nasucho“ složí už v hale na Bystřičce. „Až to dovolí klimatické podmínky tak postavenou konstrukci označíme, rozebereme a vyvezeme nahoru na Pustevny, kde se postaví na hotovo,“ řekl Ondruš s tím, že přes zimu si bude dřevo sedat.

Čtěte také: Stromy v Luhu vykáceli bez povolení

Na celou obnovu Libušína bude podle Ondruše potřeba až tisíc kubíků dřeva ze zimní těžby. Část se bude dotěžovat příští zimu. Kompletně obnovená a v provozu má památka být na podzim roku 2019. Muzeum ještě musí zajistit veřejnou soutěž na vnitřní vybavení a gastroprovoz. Libušín má totiž opět sloužit svému původnímu účelu – tedy jako restaurace. „Kouzlo je v tom, že takto byl postaven a celých sto patnáct let tak i fungoval. Chceme, aby tomu tak bylo i nadále,“ řekl Ondruš. Obnova Libušína má stát 80 milionů korun. Nemalou částku přinesla veřejná sbírka, která skončila minulý pátek. Lidé do ní přispěli částkou převyšující 10,8 milionu korun.

Sledujeme: Požár a obnovu Jurkovičovy stavby Libušín na Putevnách