Jsou to už skoro dvě tisíciletí, co nám papír slouží pro uchovávání našich myšlenek a poznatků, a jako archivní médium dosud nebyl překonán. Tedy pomineme-li kamenné desky, se kterými je poněkud těžkopádnější manipulace.

Tajemství výroby papíru bylo svými objeviteli pečlivě střeženo, ale pokud chcete, můžete si radost čínského úředníka Tsai Luna při objevu papíru v roce 105 našeho letopočtu prožít i sami. Jak? Vyrobte si doma vlastní papír! Co všechno je k výrobě ručního papíru potřeba? Starý papír (nejlépe tvrdý), široká miska či vanička na čerpání papíru, síto, mixér, voda, staré plátna natrhané na formát A5, staré noviny. A odhodlání!

Začneme přípravou papíroviny - natrháme papír na kousky a necháme ho celý den namočený. Zatím si zhotovíme dřevěný rámeček, na který napneme síťovinu (třeba tu, co se dává do oken proti hmyzu). Rozmáčený papír rozmixujeme a naředíme s vodou v poměru 2:1. A můžeme se pustit do výroby: rozčeřit papírovinu, nabrat do síta, nechat odtéct vodu a síto na chvilku postavit na savý starý ručník či plátno. A pak švihem vyklopit na plátýnko nebo noviny. Do papíroviny lze i leccos přimíchat - sušené květy, nitky, semínka nebo barvy. Hotový papír pak vylisujeme. Tak co, povedl se?

Pokud si sami na výrobu ručního papíru netroufáte, nebo hledáte inspiraci, zajděte si do muzea - v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí je do 16. června výstava Tajemství papíru, kde se dozvíte zajímavosti nejen o papíru samotném, ale i o jeho restaurování. Když se vás sejde aspoň šest a dáte nám včas vědět, rádi se s vámi o kouzlo výroby papíru podělíme - ruční a olejový papír s vámi zhotovíme přímo ve výstavě. A navíc, u nás se papír lisuje na ručním mandlu a mandlování vlastnoručně vyrobeného papíru, to je taky řemeslný zážitek!

Autor: Kamila Valoušková, historik umění MRV, Valašské Meziříčí