VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatomartinská vína střídá beaujolais

Velké Karlovice – Letošní 2. ročník Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku je už za námi. Kdo by si ale myslel, že tím skončil i gurmánský listopad na Valašsku, mýlil by se.

19.11.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Slávik Matej

Od čtvrtka totiž gastrofestivalové svatomartinské menu vystřídalo francouzské beaujolais, nejznámější mladé víno světa.

„Jedinečné beaujolais menu, spojené s ochutnávkou tohoto svěžího mladého francouzského vína ze stejnojmenné vinařské oblasti, bude v hotelích Lanterna a Horal připravováno až do konce listopadu,“ uvedl šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Právě třetí čtvrtek v listopadu je každoročně dnem, kdy se po celém světě otevírají lahve prvního mladého vína. V samotné Francii se tento den téměř rovná státnímu svátku. Víno beaujolais je charakteristické nafialovělou barvou a silnou vůní s ovocným buketem.

„Podává se vychlazené na 11 až 13 stupňů Celsia. My jsme se tohoto prvního posla letošní vinné sklizně rozhodli doplnit o lahodné menu, které ještě podtrhne a zvýrazní jeho jedinečnou chuť,“ dodává sommeliér hotelu Miroslav Sochora.

Ve Velkých Karlovicích přitom bude k ochutnání víno přímo od takzvaného „krále Beaujolais“, jímž je vinař George Duboeuf. Ten stál před lety u zrodu tradice vítání prvního mladého vína beaujolais. Návštěvníci tak mohou vyzkoušet přímo jeho odrůdu Gamay. Karlovský gastrofestival během uplynulého týdne navštívily přibližně tři tisíce lidí, většina z nich při příležitosti sobotní Gastro Tour a nedělních kuchařských show „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho či soutěže O nejlepší valašský frgál.

Návštěvnost gastrofestivalu tak byla několikanásobně vyšší než při prvním loňském ročníku, na který zavítalo několik set návštěvníků. Hosté letos spořádali přibližně 450 porcí hus, 70 kilogramů jelit, 70 kilogramů jitrnic, 40 kilogramů tlačenky či 50 litrů ovarové polévky a zdarma ochutnali 20 litrů pravé domácí slivovice. „Vypilo se také veškeré svatomartinské víno, které jsme původně objednali v počtu 150 lahví a pro velký zájem ještě rychle doplňovali o další. Celkem tedy návštěvníci Karlovského gastrofestivalu vypili přes 220 lahví,“ doplnil šéf hotelů pořádajícího turistického resortu Valachy Tomáš Blabla.

Zpravodajové Deníku

19.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vsetínští hokejisté. Ilustrační foto

Vsetín se na Roně uvedl vítězstvím

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Dětství našich babiček připomíná muzeum hraček

FOTOGALERIE / Vyhozený kočárek na dvoře jedné kamarádky určený do sběru. Ten vzbudil před časem lítost u Andrey Miklasové z Hulína, slovo dalo slovo a kočárek záhy změnil majitelku. Nyní sympatickou maminku ročního chlapečka vyhledávají lidé z různých koutů naší země.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Především záplavu pestrobarevných květů vrcholícího léta nabízí letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc.

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. Odpovídat vám bude středu 23. srpna v čase od 10 do 11 hodin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení