Radní se dohodli také na tom, že pokud na určené termíny připadne státní svátek, datum konání jarmarku nebo jiné společensko-kulturní akce, na níž se podílí město Rožnov, přesune se doba pro uzavření manželství na pátek či sobotu v následujícím týdnu.

Změn doznala také pravidla vymezující místa konání obřadů. Důvodem jsou výrazně se měnící požadavky snoubenců. „Místa konání svatebních obřadů se naposledy stanovovala v roce 2002,“ připomněl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Snoubenci si mohou místo určit sami

Nyní mohou páry požádat městský úřad o uzavření manželství na kterémkoliv vhodném místě ve správním obvodu matričního úřadu. Každou žádost však pracovnice matriky posoudí zvlášť.

„Neschválí taková místa, kde nebude možné zajistit důstojné podmínky, nebo kde by mohlo obřad narušit nepříznivé počasí,“ zdůraznil Gross.

Dvojice se také nebudou moci vzít na místech, kde se stýkají hranice několika správních obvodů. „V takových případech by totiž sňatek mohl být neplatný,“ upozornil Tomáš Gross.

Pro letošní rok už je jasné, že se žádná svatba nemůže odehrát ve státní svátek v sobotu 6. července.

Matrikářky také odmítnou žádost snoubenců, kteří se budou chtít vzít 20. října. To totiž město pořádá Všesvatský jarmark.

V minulém roce uzavřelo v Rožnově manželství celkem osmdesát šest párů.