Stonožka má za sebou první měsíc činnosti a navázala na práci skupiny maminek, která v dědině působila přibližně šest let.

„Tehdy šlo jen o neoficiální sdružení. Chtěli jsme proto naší činnosti dát nějaký řád a do dění ve Valašské Polance se více zapojit. Snažíme se život ve vesnici, pokud to jen trochu jde, aktivněji ovlivňovat," vyjádřila se pro Valašský deník Eva Ptáčková.

Stonožka využila pro založení spolku také skutečnost, že maminky v tehdejším stejnojmenném neoficiálním sdružení mezi sebou navázaly dobré vztahy a přátelství.

Stonožka sídlí v místním kulturním domě

„Před rokem však musela Stonožka změnit zázemí. Opustili jsme podkroví zdravotního střediska a přestěhovali se do skromnějších prostor v prvním patře kulturního domu," poznamenala zakladatelka spolku.

Právě tato skutečnost se stala rozhodujícím impulzem pro jeho vznik. „Naplno jsme si s ostatními maminkami uvědomily, že moc šancí pro nás ve vesnici není. Rozhodly jsme se to změnit," řekla Eva Ptáčková.

Stonožka totiž nechtěla zůstat jen u pořádání drakiád, různých besídek pro děti a podobně. „I když ani tuto činnost neopustíme," upozornila Polančanka.

Nové veřejné prostory i výsadba zeleně

Součástí nových aktivit spolku je zejména snaha zapojit do navrhování a tvorby veřejných prostor ve vesnici její ostatní obyvatele. „Stonožka na sebe přebírá, mimo jiné, také aktivity občanské iniciativy za oživení prostoru Staré školy," uvedla Eva Ptáčková.

V současné době tak čekají členky spolku na výsledky výzvy Zelené oázy Nadace Partnerství, kam začátkem listopadu podaly záměr na výsadbu zeleně v tomto prostoru. „Zároveň se nám podařilo nastartovat debatu o různých podobách či představách o jeho využití," dodala k prvním samostatným aktivitám spolku Eva Ptáčková.

Spolek má podporu zastupitelstva

V únoru uspořádá spolek veřejné setkání. „Na něm představíme návrh prostoru. Uvítáme mezi sebou kromě rodičů i aktivní babičky a dědečky a další občany, kterým je naše činnost blízká," svěřila se zakladatelka spolu Stonožka.

Představitelé radnice jsou aktivitou mladých žen žijících ve vesnici potěšeni.

„Moc jim fandíme a jejich aktivity podporujeme. Nápady Stonožky, které budou v našich silách a možnostech uskutečnit, určitě nezůstanou v šuplíku," netajil se se svou radostí z činnosti a záměrů spolku místostarosta Valašské Polanky, Jan Kozubík.