Podle jeho čtyř zakladatelů a pořadatelů totiž nemá být ničím jiným, než právě špacírem. „Snažíme se, aby se z této akce nestal závod," vysvětluje jeden ze zakladatelů tradice Daniel Ševčík řečený Šebík.

První rok se na stokilometrovou trasu po hřebenech valašských hor a kopců vydalo asi patnáct nadšenců. Počet zájemců ale každým rokem stoupal a z prvotního nápadu se velmi rychle stala vyhledávaná tradice. „Nakonec jsme se dostali do stádia, asi při desátém ročníku, kdy se v posledních dvou týdnech přihlásilo snad dvě stě, tři sta lidí. To už nebylo možné pojmout, takže nyní omezujeme startovní pole na maximálních dvě stě padesát účastníků," přibližuje Daniel Ševčík.

Sám absolvoval stokilometrovou trasu šestkrát, z toho dvakrát ve stanoveném čtyřiadvaceti­hodinovém limitu. Nejlepší výkon pak byl něco málo přes dvacet hodin. „Dnes už chodívám pouze polovinu trasy. Jednak ze zdravotních důvodů, pak také proto, že je třeba starat se o organizaci," vysvětluje třiatřicetiletý pořadatel, který pochází z Valašského Meziříčí, ale nyní už deset let žije v Olomouci.

O zázemí pro účastníky dálkového pochodu se stará poměrně úzký tým několika lidí. „Snažíme se to dělat nízkonákladově, a to co se týče finanční stránky, tak po stránce osobního nasazení. Nicméně to neznamená, že nechceme nabídnout komfortní zázemí pro ty, kteří se vrátí z trati," zdůrazňuje Šebík.

Na úspěšně dorazivší tak na základně čeká lavor s horkou vodou na unavené nohy, kyselice, čaj, káva či pivo.

Co se úspěšnosti dokončení celé trasy, ať už v předepsaném limitu, či za delší čas, podle Daniela Ševčíka se stále zvyšuje. Vloni zvládlo sto kilometrů za 24 hodin osmatřicet procent přihlášených. Letos už to bylo více než třiačtyřicet procent.

Špacír má také své rekordmany. Nejmladším účastníkem, který prozatím dokončil celou trasu, byla teprve čtrnáctiletá dívka. Naopak nejstarším pak jedenasedmdesá­tiletý muž. Co se času týče, ten nejkratší činí neuvěřitelných jedenáct hodin.

Související VIDEO: Stokilometrový pochod letos dokončilo pětasedmdesát špacírníků