Rekonstrukce s tím spojené vyjdou na 7,5 milionu korun. „V posledních letech nám hygiena neustále snižuje kapacitu dětí ve školce, která dosud sídlí ve staré obecní budově,“ objasnil starosta Josef Daněk.

V současné době už je kapacita školky pouhých 37 dětí, což je pro spádovou obec malý počet. Naopak budovu základní školy, jejíž kapacita je 540 školáků, navštěvuje téměř o tři stovky dětí méně. „Rozhodli jsme se proto mateřinku přestěhovat do druhého podlaží mimoškolního pavilonu základní školy a budovu školky využít k jinému účelu,“ přiblížil starosta Daněk.

Čtěte také: Cyklista objevil v Bečvě mrtvé tělo

Stavebními úpravami vzniknou dvě třídy s potřebným zázemím pro mateřskou školu, každá z nich pro čtyřiadvacet dětí. Dále dvě nové učebny pro místní pobočku Základní umělecké školy Vsetín.

„Dosud její žáci fungují v provizorních podmínkách, kdy pro svou výuku využívají zázemí tříd určených pro základní školu,“ podotkl Daněk.

Na nákladnou rekonstrukci si obec vezme sedmimilionový úvěr. „Za poslední čtyři roky jsme žádali třikrát o dotace ministerstvo školství, zkoušeli jsme získat peníze i z IROPu, ale vždy nás odmítli se zdůvodněním, že demografický vývoj v naší spádové oblasti není příznivý,“ pokrčil rameny starosta.

Dodal, že zhotovitel už je vybraný. Se stavebními pracemi začne v červnu.

Čtěte také: Ve Valašské Polance vybudují Dům služeb pro seniory