Ten se týká stavby Krytého plaveckého bazénu Valašské Meziříčí. Rozhodnutí dovolacího orgánu, Nejvyššího soudu ČR, padlo již letos v březnu. Vedení města téměř půl roku o skutečnosti, která může mít zásadní vliv na městský rozpočet v následujících letech zastupitele ani veřejnost neinformovalo.

Meziříčané i proto spekulují o tom, že prohraný spor může stát za tím, proč stávající starosta Jiří Částečka se již nadále nechce ucházet o post starosty. „Osobně to považuji za obrovské starostovo selhání. Stejně tak i za selhání jeho zástupců. Měli by odstoupit ještě před volbami a nechat se vyškrtnout z kandidátek pro nadcházející komunální volby," vyjádřil se například Zdeněk Pokorný.

Není ve svém názoru osamocený. „Divím se, že starosta a jeho místostarostové mají odvahu se o posty v zastupitelstvu ucházet. Kdo ví, co nám ještě zatajují. Co tak zásadního vedlo starostu k tomu, že doposud mlčel," zlobil se další obyvatel města Tomáš Fischer.

Sám Jiří Částečka na informace, které se objevily na veřejnosti, reagoval prohlášením, že zvažuje podat trestní oznámení. „Jde o zavádějící a nepravdivé informace, které poškozují město," sdělil Valašskému deníku.

O co tedy jde. K výstavbě bazénu došlo ve Valašském Meziříčí až po předchozích dlouhých tahanicích a s příchodem koalice ČSSD, KDU-ČSL a ODS, která úřadu vládla v letech 2002 – 2006.

Na jeho výstavbu si muselo město půjčit. Stavbu od samého začátku provázely problémy. Kromě výhrad ke kvalitě provedených prací se tím nejzásadnějším stalo nedodržení termínu předání stavby. Prodloužen byl o rok. Navíc stavba samotná se ze slibovaných 130 milionů korun prodražila na milionů 200.

Bazén začal veřejnosti sloužit koncem května 2008. Tedy v době, kdy už na radnici vládla ODS s ČSSD, ale bez lidovců.

Ty nahradili Nezávislí reprezentovaní Jiřím Pernickým.

Bazén se tak stal ve městě politickým problémem číslo jedna. „ODS v tu dobu vytvořila takzvanou bazénovou komisi. Město šlo do soudního sporu s požadavkem úhrady penále za zpoždění díla ve výši jednatřicet milionů korun. A to i přesto, že od samého počátku bylo jasné, že půjde o vlekoucí se složitý a nákladný spor," řekl Valašskému deníku zastupitel Petr Urbánek (ČSSD).

Nejprve Meziříčí u soudu uspělo

Zpočátku se zdálo, že radnice se trefila do černého. Krajský soud v Ostravě i Vrchní soud v Olomouci rozhodli o právu na straně města. Uvedené penále mělo skončit v pokladně města. I když ne celé. Odměna právníkovi za vyhraný spor měla podle informace, která v minulosti zazněla i na zastupitelstvu, dosáhnou sedmimístné částky.

Studená sprcha u nejvyššího soudu

Společnost SKANSKA se však dovolala k Nejvyššímu soudu ČR. Tady uspěla. Rozsudky předchozích dvou soudů tak byly zrušeny. „Prohru města způsobila na první pohled jednoduchá právní klička. Tu měl člověk, který smlouvu za město kontroloval, bezesporu odhalit. Smlouvu totiž za dodavatele uzavíral člověk, který byl současně ve statutárních orgánech firmy, což je nemožné. Smlouva tak byla Nejvyšším soudem ČR shledána jako neplatná od svého počátku," vyjsvětlil zastupitel města Vlastislav Navrátil (TOP09).

SKANSKA vyzvala na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR město k takzvanému vydání bezdůvodného obohacení. „Právo je na naší straně. Jestliže město uhradí do 30. září částku bezdůvodného obohacení předběžně stanovenou na 73.683.393 koruny, pak je společnost připravena vzít žalobu zpět," uvedl statutární ředitel Dan Ťok. Dopis, kterým se společnost SKANSKA s výzvou na město obrátila, má redakce Valašského deníku k dispozici.

Podle právníků musí město platit

Prohraný spor u Nejvyššího soudu ČR neznamená jen povinnost vrátit vysouzených jednatřicet milionů korun. SKANSA se navíc na ST Valašské Meziříčí obrátila s požadavkem na úhradu dalších třiačtyřicet milionů korun za rozdíl mezi odhadní cenou díla a sjednanou, za soudní výlohy a za úroky z vysouzeného penále.

Pravděpodobnost, že tyto peníze bude muset ST Valašské Meziříčí a tedy vlastně město uhradit, je podle Valašským deníkem oslovených právníků téměř jistá. „Zdá se mi, že, pokud všechno bude tak, jak je nyní, městu asi nic jiného nezbude," řekl vsetínský právník Miroslav Vorek.

Problémem se bude zabývat dnešní zasedání valašskomeziříč­ských zastupitelů.

Stanovisko MěÚ Valašské Meziříčí

Smlouvu na výstavbu krytého plaveckého bazénu ve Valašském Meziříčí podepsala firma ST servis, 100% vlastněná městem, 10. listopadu 2005. Konečná cena díla byla vyčíslena na 169 milionů korun. Z toho však 31 milionů korun nebylo zhotoviteli (SKANSKA CZ) uhrazeno z důvodů prodlení se zhotovením díla. Bazén byl předán až 21. května 2008.

Smlouva je neplatná, soudní řízení pokračuje

SKANSKA se s nárokem na uvedených 31 milionů korun obrátila na soud. Krajský soud v Ostravě a poté i na Vrchní soud v Olomouci však potvrdil stanovisko města. Teprve Nejvyšší soud ČR oba rozsudky zrušil s odůvodněním, že plná moc, se kterou za firmu SKANSKA podepsal výše uvedenou smlouvu výkonný ředitel divize technologie Jiří Čadek, je neplatná. Soudní řízení tedy bude pokračovat, ale se změnou žaloby. Souběžně budou probíhat jednání o finančním narovnání.