VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Seriál Deníku Z moravské kuchyně: jablečný štrúdl

Uherské Hradiště - V tomto díle bude naší průvodkyní po moravské kuchyni opět Jiřina Fujdiaková z Nivnice. Protože přišel čas, kdy na stromech dozrávají první letní jablka a ta podzimní jistě přijdou brzy po nich, přichází paní Jiřinka s neobyčejně jednoduchým receptem na báječný štrúdl.

25.8.2010
SDÍLEJ:

Autorka jablečného štrúdlu Jiřina Fujdiaková z Nivnice.Foto: archiv autorky

Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Na těsto potřebujeme pouze neochucené pomazánkové máslo a hladkou mouku. O to více si můžeme pohrát s náplní. „Jablkový štrúdl patří snad v každé rodině k nejoblíbenějším moučníkům. Aspoň u nás je na stole hodně často. Mám s ním i pěkný zážitek.

Když jsme nedávno měli v Nivnici na družební návštěvě omladinu z Francie, napekli jsme s mým přítelem Karlem na rozlúčkový večer přes dvacet nohavic štrúdlu. Práce to byla velká, ale výsledek stál za to. Francouzi nejdříve po štrúdlu pokukovali, po chvíli se odvážili ochutnat a nakonec to dopadlo tak, že jejich vedoucí měli co dělat, aby čtyři nohavice uchránili pro snídani na druhý den,“ vzpomíná Jiřina Fujdiaková.

Proklatě jednoduchý a výborný jablečný štrúdl ze slovácké Nivnice

Suroviny: 1 kelímek neochuceného pomazánkového másla, stejně velký kelímek hladké mouky, strouhaná jablka, nahrubo nasekané ořechy, rozinky, mletá skořice, pískový nebo moučkový cukr, strouhanka nebo drcené piškoty, 1 vejce

Postup přípravy: Pomazánkové máslo vyklopíme do misky, tu samou misku naplníme hladkou moukou a nasypeme na pomazánkové máslo. Nejlépe rukama vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Jablíčka omyjeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Poté je nastrouháme na hrubém struhadle. Můžeme zvolit i jemné plátky, tak jak je to typické pro klasický vídeňský štrúdl.

Jablíčka smícháme podle chuti s cukrem, mletou skořicí a nahrubo posekanými ořechy. Můžeme přidat oprané rozinky, jejichž chuť vylepšíme, namočíme-li je na nějakou dobu do rumu. Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme podélné pláty asi na sílu stébla.

Doprostřed každého dáme odpovídající množství náplně. Mají-li jablíčka hodně šťávy, posypeme je prosátou rohlíkovou strouhankou nebo drcenými piškoty. Pláty svineme do tvaru štrúdlu. Přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a v troubě vyhřáté na 180 °C upečeme do růžova.

Pro čtenáře Deníku napekla Jiřina Fujdiaková
Zpracovala: Alena Kučerová

25.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Týden kultury na Valašsku láká pod šapitó na Duška, Sokola, Rodena i pohádku

FOTOGALERIE / Celkem devět divadelních představení v sedmi dnech nabídne 2. ročník charitativního divadelního festivalu Týden kultury na Valašsku. Uskuteční se tradičně na závěr prázdnin, 25. až 31. srpna ve Velkých Karlovicích.

Nový ultrazvuk umožní dříve odhalit problémy

Ultrazvuk s vyšší kvalitou zobrazení schopný zachytit zdravotní problémy dříve, než bylo dosud možné, využívají nově lékaři radiodiagnostického oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí.

Lukášek z Uherského Hradiště bojuje s leukemií. Kostní dření můžete pomoct i vy

FOTOGALERIE / Ještě na začátku roku byl Lukášek z Mařatic bezstarostný kluk, který si užíval dětství, běhal po hřišti a chodil do Hradišťánku. Únor 2017 bude už navždy pro celou rodinu jedním z nejsmutnějších měsíců letošního roku.

Auta vykradli mladí bezdomovci

Vsetínským kriminalistům se v těchto dnech podařilo objasnit, kdo se vloupal do tří aut ve Vsetíně. Vozy vykradli dva mladíci. Jednomu je osmnáct, druhému jednadvacet let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení