K dopravě starších lidí a invalidů z vesnice do měst slouží auto obecního úřadu. „Služba je určena výhradně těm, kterým cesta hromadnými dopravními prostředky dělá potíže a nemají možnost vlastní dopravy," potvrdil starosta vesnice Jiljí Kubrický.

Podle něj mělo vedení radnice pro zavedení dopravní služby hned dva důvody. „Dopravní obslužnost veřejnými prostředky není u nás vždy ideální. Mezi jednotlivými spoji jsou i několikahodinové prodlevy," vysvětlil.

Dalším impulzem je podle něj využitelnost radničního auta. „Často se stávalo, že v něm jel vyřizovat nějaké záležitosti pouze jeden úředník. To je dnes minulostí. Autem vozíme zájemce v podstatě každý den," pochvaloval si starosta Zašové Jiljí Kubrický.

Seniortaxi mohou Zašovjané využívat v pracovní dny vždy od 6.30 do 15 hodin. „Stávající režim zatím vyhovuje. Není na něm v současnosti co měnit," dodal starosta.

Cena jízdného je pevně stanovena. Například za jízdu v obci zaplatí lidé 20 korun. Za cestu do Valašského Meziříčí a zpět 60 korun. Stejné je to i v případě cesty do Rožnova.

Nicméně radnice z pohledu seniortaxi na jeho provoz doplácí.

„Nejde o horentní sumy. Důležitá je pro nás využitelnost auta a hlavně spokojenost obyvatel naší vesnice. Je to služba pro naše lidi," vyjádřil se Kubrický.

Lidé ve Vidči a Poličné bez zájmu

O stejný počin se pokoušeli také ve Vidči. Službu zavedli vloni v době, kdy z vesnice odešel lékař. „Naši nabídku však zatím nikdo nevyužil," konstatovala místostarostka Vidče Milena Dudová.

Záměr se líbil před časem také radním v Poličné.

„Obyvatelé vesnice ale o takovou službu zájem neprojevili. Zřejmě je to i tím, že dopravní obslužnost Zašové a naší dědiny je naprosto jiná, mnohem lepší. Proto se v současné době možností zavedení seniortaxi ani nezabýváme," informoval starosta Poličné Vladimír Místecký.

Diakonie ve Vsetíně vozí své klienty

Města na Valašsku takový problém neřeší. Jsou ve zcela jiné pozici než vesnice. Přesto ale obdobnou službu provozuje vsetínské středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické. „Ta je však určena výhradně pro naše klienty. Za ni si platí zvlášť. Zájemce dopravíme k lékaři i třeba na nákupy," poznamenala mluvčí organizace Marta Vodáková. Hodina přijde na 130 korun.

„Zahrnuje úhradu za najeté kilometry a také třeba pomoc řidiče klientovi při řešení jeho záležitostí. Měsíčně tuto možnost využívají tři až čtyři lidé," dodala Marta Vodáková.