Muzeum po firmách, které se do řízení přihlásily, požadovalo, aby jako referenci doložily roubenou stavbu z roku 1950 či starší. Soutěž vyhrála firma Archatt z Brna, která uvedla obnovu částečně roubeného kostela svaté Kateřiny ze zaniklé obce Tamovice.

Skutečnost, že se jednalo o stavbu roubenou pouze zčásti, mělo ale podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Valašské muzeum vzít v potaz a vyřadit firmu z výběrového řízení, protože tím nesplňovala zadání soutěže. To ale jednatel společnosti Archatt Jan Všetečka rázně odmítá. „Jsme přesvědčeni o tom, že kvalifikaci jsme splnili. Stavba, kterou jsme prezentovali, splňovala zadání, které se požadovalo," zamítl jakékoliv pochyby Všetečka.

Pochybení odmítá i ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš. „Proti rozhodnutí o pokutě jsme podali rozklad, který ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nepřijal, protože dle něj nesplňoval některé formální náležitosti," přiblížil Ondruš.

Ředitel Ondruš doplnil, že Valašské muzeum v přírodě s takovým postupem nesouhlasí. Proto se vedení skanzenu obrátilo na svého právníka. „V současné době se zpracovává žaloba, kterou se proti tomuto rozhodnutí budeme v nejbližších měsících bránit," objasnil Ondruš. Ujistil, že obnova zničeného Libušína sporem netrpí.

Kulturní památka Libušín, který v březnu 2014 vyhořel, stojí v Beskydech od roku 1899. Jeho obnova, jež začala loni v létě, bude hotová do tří let. Investice nepřesáhnou 80 milionů korun. „Stavební práce na Libušíně začaly už loňský rok. V současné době jsou za námi bourací, rozebírací a vyhodnocovací práce. I dřevo je natěžené," přiblížil momentální fázi oprav ředitel Jindřich Ondruš. Dodal, že se samotnou stavbou se začne na jaře letošního roku.

Související Požár a plány na obnovu vyhořelého Libušína