První zmíněná výstava nabídne pohled na různé druhy hraček, které se do muzea dostávaly postupem času a nahodile většinou při výkupech vybavení domácností a příležitostnými dary. K vidění budou například dřevěné hračky, plyšové hračky, houpací koně, sáňky a samozřejmě panenky.

„Nejstarší vystavené panenky byly vyrobené ve Francii nebo v Německu na počátku dvacátého století. Tenkrát si je mohly dovolit jen bohatší městské rodiny,“ přiblížila kurátorka etnografických sbírek muzea Šárka Kramolišová. Panenky nebyly určené na hraní. „Spíš sloužily jako ozdoba. Často jen seděly nastlané například na posteli, a díky tomu se dědily z generace na generaci,“ vysvětlila Kramolišová.

Specialitou výstavy je také dětský dřevěný nábytek a kolébky pro panenky s vyrytými ornamenty ze šedesátých let minulého století. Jedná se o takzvané bystřičské zakuřované hračky a jak název napovídá, vyráběly se ve Valašské Bystřici.

„Hračky se vyráběly z bukového dřeva. Ve venkovní peci se nechaly zakouřit a potom se do nich speciálním rydlem vyrývaly ornamenty,“ přiblížil kurátor muzejních sbírek Petr Liďák.

Výstava s názvem Dílna lidové umělecké výroby prezentuje upomínkové předměty z produkce muzejní Dílny lidové umělecké výroby od roku 1967 do roku 2009. Dílna byla založená na popud tehdejšího ředitele muzea Jana Rudolfa Bečáka. U jejího vzniku stál také výtvarník a znalec lidové kultury Valašska Karel Langer a Václav Žitník, první pracovník dílny a později její dlouholetý vedoucí.

„Výsledkem jejich společné práce byly specifické upomínkové předměty, které odrážely charakteristické rysy muzea v přírodě,“ podotkla mluvčí rožnovského skanzenu Pavlína Polášková. Nejtypičtějšími výrobky dílny byly miniatury chalup a nábytku, valašské hole -valašky, servírovací destičky s vypalovaným dekorem, soustružené misky, dózy, kořenky, svícny či malované hračky.

„Vyráběla se také dřevěná bižuterie, hlavolamy, lucerny a od devadesátých let také plastiky madon a svatých,“ uzavřela mluvčí Polášková.

Obě výstavy jsou umístěné v prvním patře Sušáku. Zůstanou zde až do jara 2019.

Kaple sv. Růženy v areálu Vsetínské nemocnice.
Vsetínská nemocnice se připojí k Noci kostelů