Do sálu, kde se konalo zasedání, přišel v neděli rekordní počet obyvatel vesnice. Většinou jich prý na zasedání chodí jen pár. „Sesbírali jsme petici s asi dvěma sty podpisy. Zaslali jsme ji zastupitelům. Nesouhlasíme totiž s odvoláním starostky," řekl jeden z iniciátorů petice, který si přál zůstat v anonymitě.

Petici svých spoluobčanů zařadili zastupitelé do programu jako první z bodů. Po přečtení ji vzali na vědomí. Zastupitel Rostislav Zvonek pak lidem vysvětlil důvody, které je vedli k odvolání starostky. „Chybí konzultace na projektech s odborníky. Neprůhledné hospodaření. Nepřítomnost na úřadě v úřední hodiny. Nepřítomnost na akcích, které zaštiťuje starostka, například fotbalový turnaj o pohár starosty," vypočítal důvodů Rostislav Zvonek.

Podle jeho slov mu jde především o vesnici. Už se prý nemohl dívat, jak se za poslední rok a půl situace v Lačnově zhoršovala. Důvody Rostislava Zvonka nicméně jeho sousedy příliš neuspokojily. „Tak proč neodejdeš ty?" pokřikovali na něj lidé ze zadních prostor sálu.

Do jednání zasáhl „náhodný" host, poslanec Polčák

Odvolaná starostka Marie Vlčková a její souputník místostarosta Miloslav Brhel podle svých slov nic špatně neudělali. „Pokud byly nějaké stížnosti na naši práci, měl je řešit kontrolní výbor, v zápisech ale nikde nic takového není," tvrdí Vlčková.

Postupně se vyjádřila také k dalším bodům. „Kdybychom špatně hospodařili, rozpočet by úspěšně neprošel ani auditem, ani kontrolami finančního výboru," hájila se Marie Vlčková, která funkci zastávala osmnáct let.

Za tu dobu pro Lačnov získala šedesát milionů korun a udržela ji mimo jakékoliv dluhy.

Starostky a místostarosty se zastal také zastupitel Přemysl Zvonek. „Kdyby měli být na úřadě v úředních hodinách, tak by pro vesnici nevyřídili nic," řekl.

O slovo se pak mezi lidmi přihlásila i bývalá zastupitelka Světla Stodůlková. „Chce vyčítat starostce chyby, které jsme si společně na zastupitelstvu odsouhlasili," obracela se ve svých slovech na Rostislava Zvonka. Postup současného zastupitelstva odsoudila. Za svůj postoj si od přítomných vysloužila potlesk.

Zlomovým okamžikem celého jednání se stalo vystoupení nečekaného hosta. Před zastupitele a obyvatele Lačnova předstoupil poslanec Parlamentu ČR za TOP09 Stanislav Polčák z Vysokého Pole na Zlínsku, který se starostky zastal a navrhl uspořádat nové volby. „Ať si sami lidé zvolí, koho chtějí. Podle zákona to možné je," navrhl poslanec a právník Stanislav Polčák.

Zastupitelé pak udělali desetiminutovou přestávku na poradu. Nápad poté jednomyslně schválili s tím, že volby se budou konat v nejbližším možném termínu. Bývalá starostka Marie Vlčková se nechala slyšet, že do dalších voleb kandidovat nebude.

Zastupitelé se také dohodli, že do 30. června zůstanou pravomoci starostky na Vlčkové. Dali ji ale za úkol získat od všech náhradníků na posty zastupitelů podpisy, kde se do voleb vzdávají funkce.

Lidé ze zasedání odcházeli s úlevou. „Vyřešili to nejlepším možným způsobem," hodnotili rozhodnutí při odchodu do svých domovů.