Cenu si převzal v závěru uplynulého týdne při patnáctém ročníku Krajské konference o EVVO ve Zlínském kraji, která se konala v Baťově institutu ve Zlíně.

Michal Molek si cenu vysloužil zejména zaměřením na zdravý životní styl žáků. Sychrovská škola se pod jeho vedením dočkala také úpravy zeleně ve svém okolí, změn doznala školní zahrada i chodby a školní učebny. „Ceny si velmi vážím, je vždy příjemné, když si vaší činnosti někdo všimne a dokáže pochválit. Zároveň je to i velká motivace do další práce," řekl k ocenění Michal Molek.

Zdůraznil, že poděkování patří také školní koordinátorce EVVO, učitelce Jaroslavě Ševčíkové.

„A také dalším kolegům a kolegyním, kteří mi pomáhají uskutečňovat všechny plány a sny o moderní škole," nezapomněl doplnit Molek. Podle jeho slov je škola i přes úspěch teprve na začátku změn. „Ještě nás toho, doufám, hodně čeká. V současné chvíli například finišujeme s budováním venkovní učebny na školní zahradě," prozradil ředitel ZŠ Sychrov.

Vedle Michala Molka oceněného v kategorii Objev roku získalo na Krajské konferenci o environmentálním vzdělávání cenu několik dalších zástupců Valašska.

V podnikatelském sektoru to byla firma Agrofyto z Lidečka, mezi žáky základních a středních škol Markéta Hurtová ze ZŠ Luh ve Vsetíně, mezi pracovníky neziskových organizací Lenka Dufková ze vsetínského sdružení Líska. „Ocenění za celoživotní přínos v oblasti rozvoje environmentálního vzdělávaní, výchovy a osvěty získala Marie Kordulová rovněž z Lísky," doplnila výčet Michaela Mitáčková z Baťova institutu.

Připomněla, že Marie Kordulová v letošním roce stála u mnoha projektů. Mimo jiné je i jednou ze spoluautorek projektu Jak učit POLY rozvoj kompetencí pro polytechnické vzdělávání v mateřských školách. „Aktivně se zapojuje do nejrůznějších osvětových kampaní, působí jako lektorka, spolupodílí se na chodu Lísky. Je odbornou a velmi uznávanou konzultantkou," doplnila Mitáčková.

Do XV. ročníku Ceny EVVO ve Zlínském kraji za rok 2015 přišlo 35 nominací z řad osobností, škol a školských zařízení, organizací a projektů. Cenu získalo jedenáct z nich, v jedné z kategorií byly uděleny i tři další zvláštní ceny.