Valašský deník na vleklé spory mezi radnicí, vedením školy a rodiči několikrát upozorňoval. Nyní se zdá, že se je částečně daří řešit. Atmosféra v obci ale zůstává napjatá. Nejisté je i setrvání ředitele školy Michala Lucbauera ve funkci.

Řada místních přežití školy vítá. „Většina zastupitelů se snaží školu zachovat a vyjít rodičům vstříc. A to je dobře," myslí si například Radomír Dolanský z Janové.

Podle jeho slov by si však škola právě od rodičů místních dětí zasloužila větší podporu. „Je totiž otázka, zda bude pro koho naši školu zachovávat. Řada rodičů má každý týden jiný názor," všiml si Janovjan.

Že bude ve velké míře záležet na rodičích dětí, si myslí i starosta Janové Jan Machalec. „Samozřejmě mohou své děti dávat jinam. V současné době víme, že v září by mělo nastoupit šest nebo sedm dětí," řekl redakci Machalec.

Do dalších let se však podle něj situace zlepší. „Školku máme plnou, je v ní dvacet čtyři dětí. Další rok by mohlo do školy nastoupit až osm z nich. Stav by se tak postupně doplňoval," vyjádřil naději starosta. Malý počet žáků bude pro obec znamenat větší finanční zátěž a zřejmě si vyžádá i krácení pracovních úvazků či jiné zásahy do personálního obsazení školy. Podle Machalce by ale byla škoda základní školy se vzdát. „Když jsme se před časem osamostatnili od Vsetína, školu jsme s velkou slávou znovu otevírali. Teď je nám líto ji rušit," řekl.

V jeden okamžik uvažovalo vedení Janové i o spojení místní školy se základní školou na vsetínské Ohradě. „Něco takového funguje už několik let mezi Bystřičkou a Růžďkou. Chtěli jsme to podobně, ale Zlínský kraj nám to nedoporučil," vysvětlil starosta, proč ze záměru sešlo. Nyní řeší také to, zda bude mít škola od příštího roku stejného ředitele. „Pan ředitel podal rezignaci na funkci, zatím jen ústně. Je to v řešení," netajil Machalec.

Pokud by ředitel skutečně odešel, vedení obce by muselo hledat nástupce ve výběrovém řízení.

Ředitel školy Michal Lucbauer nicméně sdělil, že tento školní rok určitě ve své funkci dokončí. „Kapitán z lodi neodchází," poznamenal. Písemně zatím rezignaci nepodal.

Lucbauer rovněž potvrdil, že škola zůstane zachována i v počtu sedmi dětí, jež mají nastoupit. „Pokud by se zrušila škola, tak je možné, že by se rušila i školka, protože z právního hlediska se jedná o jeden subjekt," upozornil na další nebezpečí.

Stejně jako starosta si myslí, že na tahu jsou především rodiče. „Je to v jejich rukou. Sami se musí rozhodnout, jestli chtějí školu zachovat, nebo ne," řekl Michal Lucbauer.