Řediteli Domečku Jiřímu Pernickému se varianta soužití se školou Salvátor v jedné budově nebo dokonce další stěhování nijak nezamlouvá. „Mám signály, že přípravy na stěhování Domečku pokračují. Samozřejmě snahám ředitele školy Salvátor rozumím. Nelíbí se mi to ale. Namístě je zahájit otevřenou diskusi na toto téma s širokou veřejností," vyjádřil ve svém stanovisku umístěném rovněž na facebookových stránkách Domečku Jiří Pernický.

Upozorňuje také na další věc. „Zastupitelé tvrdí, že je potřeba dobře hospodařit s majetkem města, lépe a ekonomicky využít školské areály. Nepůjde ale v tomto případě o dotování ve prospěch soukromého subjektu? Co po dalších volbách, kdy noví zastupitelé třeba řeknou dost? Potká stejný osud, jako Domeček, i školu Salvátor?" ptá se ředitel.

Jedním dechem ale přiznává, že mu schází komplexní informace. „Základní škola Salvátor by měla obhájit svůj požadavek nejen před orgány města, ale také před veřejností. To, jak rozhodnou zastupitelé, je pak jiný příběh," dodal ředitel Střediska volného času Domeček.

Nic není rozhodnuto, zatím jednáme

Ředitel Základní školy Salvátor Hynek Mikušek upozorňuje, že veškerá jednání o možnostech nových prostor pro jeho školu jsou teprve na začátku. „Nic není rozhodnuto předem, jak někteří lidé tvrdí," ohradil se.

Hynek Mikušek zároveň uvedl, že v případě přestěhování jeho školy do objektů Domečku se nikdo odsud stěhovat nemusí. „Domeček, Centrum pro lidi se zdravotním postižením, knihovna a další zde mohou zůstat a svou činnost nemusí omezovat. Také využití tělocvičny spolu s Domečkem a dalšími si umím představit. Výuka ve škole je dopoledne a volnočasové aktivity jsou organizovány většinou odpoledne," poznamenal.

Výuku v Základní škole Salvátor podle jejího ředitele komplikují především stísněné prostory a nedostatečná tepelná izolace budovy. Proto uvažují o nových prostorách.

Město vzkazuje: Není se čeho bát

Obavy ředitele Domečku Jiřího Pernického jsou podle představitelů města neopodstatněné. „Město i nadále s činností Domečku počítá. Nikdo jeho práci jakožto příspěvkové organizace města nezpochybňuje," vyjádřil se pro Valašský deník tajemník Městského úřadu Valašské Meziříčí Josef Matocha.

Rozhodnutí, co bude s Domečkem, pokud by padla varianta stěhování, prozatím nezaznělo.

„Rýsuje se několik možností. Všechny bude nutné podrobit širší politické diskusi a poté předložit zastupitelům k rozhodnutí," upozornil starosta Robert Stržínek (ANO).

Domeček navíc není jediným místem, kam by se Salvátor mohl časem přesunout. Další možností je třeba Základní škola Masarykova. „Je to řešení, o němž uvažujeme," připustil místostarosta Josef Vrátník (BEZPP).

V každém případě je zájem současného vedení města církevní škole pomoci.

„Jsou tu děti z našeho města. Kromě toho řád salvatoriánů se v minulosti zachoval vstřícně vůči záměrům města a Zlínského kraje na stavbu zařízení sociální péče na svých pozemcích na Žerotínově ulici," dodal místostarosta.

Obdobné stanovisko zastává také valašskomeziříčská místostarostka Yvona Wojaczková (ANO). „V současné době město zpracovává návrhy variant řešení," podotkla místostarostka.

Salvátor patří církvi, Domeček městu

Zřizovatelem církevní Základní školy Salvátor je Arcibiskupství olomoucké. V současnosti tvoří úplnou základní školu s 9 ročníky. Škola vznikla v roce 1994 z iniciativy několika katolických aktivistů a jejich rodin.

Středisko volného času Domeček, jejímž zřizovatelem je od roku 2005 město Valašské Meziříčí, vzniklo v roce 1952 jako Okresní pionýrský dům, později Okresní dům pionýrů a mládeže. V roce 1993 získal právní subjektivitu a zároveň nový název Dům dětí a mládeže. Od září roku 2001 do září roku 2005 byl jeho zřizovatelem Krajský úřad Zlínského kraje.

INFORMOVALI JSME Domeček ve Valašském Meziříčí zatím nekončí