Rožnované budou platit 492 korun za osobu a rok. Nově se bude platit i za byty, v nichž není nikdo trvale nahlášený k pobytu. Radnice očekává z poplatků za odpad příjem osm milionů korun.

Podle vedoucího finančního oddělení městského úřadu Romana Korabečného se roční částka za svoz odpadu ve srovnání s minulým rokem nezměnila. „Samozřejmě je ale částka u neplatičů navýšena o dluh za předchozí roky," upozornil Roman Korabečný.

Rožnované mohou zaplatit za odpad buď na pokladně městského úřadu v budově v Letenské ulici, nebo přímo na radnici na Masarykově náměstí. „Platba se dá bezproblémově řešit také prostřednictvím internetbankingu. Veškeré potřebné údaje jsou vyznačeny na složenkách," upozornil Roman Korabečný s tím, že lidé elektronické bankovnictví zatím málo využívají.

Důležitou novinkou je pro majitele bytů povinnost platit i v okamžiku, kdy v daném bytě nebo domě není nikdo hlášen k trvalému pobytu. „V těchto případech musí vlastník nemovitosti zaplatit poplatek za jednu osobu," uvedla Dana Opálková, která má na radnici na starosti právě poplatky za odpad.

Další změnou je též povinnost platit za odpad také u cizinců, kteří mají povolený trvalý pobyt nebo pobyt přechodný na dobu delší než devadesát dnů.

Termín platby za svoz komunálního odpadu je do 30. června 2013. Od poplatku jsou v Rožnově osvobozeni lidé, kteří nebydlí na území města více než tři sta dnů v roce nebo děti do jednoho roku věku. Padesátiprocentní slevu pak mají studenti studující mimo území města.