Dva stacionární a následně jeden mobilní pořídí vedení radnice městským strážníkům ještě letos. „S jedním počítáme na výpadovce směrem na Valašské Meziříčí v Potůčkách, s druhým pak na některém místě ve staré Rokytnici na silnici směrem na Zlín," uvedl místostarosta Tomáš Pifka.

Od měření si slibuje snížení rychlosti v místech, kde řidiči nyní často šlapou na plyn více, než to dopravní předpisy dovolují. „Přejít přes přechod z Rybníků do Potůčků je někdy téměř nemožné. Řidiči zde snížení rychlosti na padesát kilometrů za hodinu většinou nerespektují," řekl Pifka.

V Rokytnici je problém obdobný. Kromě rizik pro chodce zvyšují rychle jedoucí auta hladinu hluku, na který si lidé bydlící v okolí silnice často stěžují.

MOBILNÍ RADAR POMŮŽE PŘEDEVŠÍM U ŠKOL

Kromě stacionárních radarů je v plánu i nákup jednoho mobilního radaru. Ten budou strážníci využívat k namátkovému měření rychlosti na dalších místech. Zejména u škol, při vjezdu do údolí Jasenka poblíž čerpací stanice, ve Smetanově ulici a dále všude tam, kde je zvýšený pohyb dětí a ostatních chodců.

Mobilním radarem by strážníci městské policie mohli měřit rychlost i v okolních obcích. „S žádostí o tuto službu se již na nás obrátily například obce Ústí a Janová. Pokud se s nimi dohodneme, mohli by naši strážníci na základě veřejnoprávní smlouvy měřit rychlost i tam," dodal Pifka.

Spuštění měření je podle něj reálné ve druhé polovině roku. Na používání radarů je totiž nutné se nejdříve připravit. „Vzniká proto pracovní skupina, ve které jsou zástupci dotčených odborů městského úřadu či ředitel městské policie. Jejich úkolem bude shromáždit informace a zkušenosti z jiných měst. Musíme vědět, jak radary co nejlépe využívat a nejekonomičtěji zpracovávat a vyhodnocovat informace jimi získané," uzavřel místostarosta Pifka.

Stacionární radary používá k měření rychlosti ve svých katastrech stále více měst a obcí. Ve Valašském Meziříčí mají strážníci dva. Měří s nimi rychlost střídavě na čtyřech stanovištích. Řidiči tak nikdy nevědí, na kterém místě je radar aktuálně umístěn. „Radary používáme od října a musím říct, že máme dobré zkušenosti. Za dobu provozu se podstatně zklidnila doprava na monitorovaných místech," řekl ředitel městské policie Valašské Meziříčí Jan Camfrla.

V MEZIŘÍČÍ UBYLY DVĚ TŘETINY PŘESTUPKŮ

Dodal, že do dnešního dne evidovali kolem osmi tisíc přestupků. Za dobu měření poklesl počet provinilců o dvě třetiny. V ulici Vsetínská, kde na začátku registrovali dva tisíce překročení rychlosti za víkend, řeší dnes polovinu případů.

Vedení Valašského Meziříčí se rozhodlo instalovat radary na území města kvůli obrovské nedisciplinovanosti řidičů. Podle Jana Camfrly dosáhnou měřením na nejpotřebnějších místech, jako jsou okolí škol a nemocnice, výrazného zklidnění dopravy. Strážníci evidují případ, kdy v dopravní špičce projel motorkář kolem jedné ze škol rychlostí 119 kilometrů v hodině. „Mně vůbec nejde o to, kolik peněz se objeví v kase města z vybraných pokut. Pokutu platí pouze ten, kdo poruší zákon. A částka je úměrná nedisciplinovanosti řidiče. My chceme používáním radarů zvýšit bezpečnost hlavně dětí a seniorů," dodal Camfrla.