VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Klasika i exotika. Na Gulášfestu si vyberou všichni

FOTOGALERIE / Patnáctý ročník meziříčského Gulášfestu, který se od čtvrtka koná na místním letním stadionu, jde dnes do svého finále. Pochutnat si na maďarském pokrmu, poslechnout si koncert známých kapel a užít si dobrou zábavu přišly tisíce lidí. 

14.7.2017 AKTUALIZOVÁNO 14.7.2017
SDÍLEJ:

Patnáctý ročník meziříčského Gulášfestu (13.-15. července 2017) přilákal tisíce návštěvníků. Lidé mohli vybírat ze třiceti druhů guláše, kuchaři zpracovali téměř dvě tuny masa.Foto: Deník / Lukášová Eva

Návštěvníků přišlo víc než jindy. Pořadatelé vděčí příznivému počasí. 

„Na Gulášfest chodíme pravidelně. Co nás ale netěší je, že se kryje s Mastry. Takže jsme tam a tady jsme si přijeli akorát sníst guláš,“ uvedl jeden z návštěvníků Josef Daněk.

Na fotbalový stadion přijel se svojí přítelkyní Blankou Mlýnkovou. Guláše různě zkouší, každý rok si vybírají jiný.

„Letos jsem si dal srnčí, přítelkyně má řecký s masovými koulemi. Ale příště zase otestujeme něco jiného,“ prozradil. 


Na výběr je toho dost. Podobně jako předchozí ročníky kuchaři navařili třicet druhů guláše. V kuchyni se střídá kolem deseti lidí. Festival jim dává pořádně zabrat.

„Samozřejmě je to zápřah, zvlášť v tomhle horku je to náročné. Pracné byly ale především samotné přípravy,“ uvedl šéfkuchař Petr Zahradníček. 

Kuchaři s nimi začali už minulý víkend.

„Porcovali jsme maso a připravovali cibulový základ a zásmažky. Spotřebovali jsme tři sta kilo mouky a pět metráků ručně oloupané a nakrájené cibule,“ vypočítal. Dodal, že masa zpracovali bezmála dvě tuny. Z toho asi devět metráků zvěřiny.

Pak samozřejmě maso hovězí, vepřové, ale také drůbež. Z exotiky třeba maso z lamy, antilopy nebo klokana. Kromě toho se letos poprvé pustili do přípravy guláše v bezlepkové úpravě.

„Mysleli jsme i na vegetariány, kterým nabízíme několik bezmasých druhů. Například sójový, mexický, fazolový nebo bramborový s houbami,“ podotkl Zahradníček.

Kuchaři nezapomněli experimentovat.

#clanek|3292590

„Zkusili jsme také hovězí guláš se švestkami, sušenými i v povidlech,“ prozradil Zahradníček. Podle něj jdou ale nejvíce na dračku guláše zvěřinové.

„Srnčí, kančí, jelení. O ty je pravidelně u návštěvníků největší zájem,“ shrnul šéfkuchař. 

Podle fronty čekatelů se trefili do chuti opravdu všem. „Myslím, že větší počet návštěvníků je taky díky příznivému počasí. To nám letos opravdu přeje,“ dodal s radostí šéfkuchař.
Směny jedenácti gulášfestových kuchařů byly dlouhé a náročné. „Přestože se střídáme, jsme běžně až osmnáct hodin na nohou. Chvíli se prospíme, a zase do práce,“ podotkl během příprav kuchař Ivo Petrnek, který vypomáhá od prvního ročníku.

Autor: Eva Lukášová

14.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oldřich Gahura pracoval v roce 1997 jako silničář, kvůli čemuž se k povodním přiblížil i přesto, že jeho dům voda nepostihla.
67

Před očima se mi sesypal dům, líčí silničář z Hulína

Extraligoví házenkáři Zubří (v červeném). Ilustrační foto.
15

Házenkáři Zubří mají pět posil v hledáčku

Hokejisté Vsetína vyjeli na led

Hokejisté prvoligového Vsetína vyjeli v pondělí 24. července 2017 poprvé na ledovou plochu. Zahájili tak tréninky na ledě v nadcházející sezoně.

AKTUALIZOVÁNO

Prasečí mor mění trať "barumky", omezí i diváky

Africký prasečí mor zasáhl i do automobilového sportu, a to do toho nejprestižnějšího – Barum Czech Rally Zlín, která se pojede poslední srpnový víkend v našem kraji. 

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

VIDEO: Přepadení vlaku přilákalo davy lidí

Necelá stovka vojáků, paniček i dětí v dobových kostýmech se sešla v sobotu na vlakovém nádraží ve Valašských Kloboukách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení