VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Klasika i exotika. Na Gulášfestu si vyberou všichni

FOTOGALERIE / Patnáctý ročník meziříčského Gulášfestu, který se od čtvrtka koná na místním letním stadionu, jde dnes do svého finále. Pochutnat si na maďarském pokrmu, poslechnout si koncert známých kapel a užít si dobrou zábavu přišly tisíce lidí. 

14.7.2017 AKTUALIZOVÁNO 14.7.2017
SDÍLEJ:

Patnáctý ročník meziříčského Gulášfestu (13.-15. července 2017) přilákal tisíce návštěvníků. Lidé mohli vybírat ze třiceti druhů guláše, kuchaři zpracovali téměř dvě tuny masa.Foto: Deník / Lukášová Eva

Návštěvníků přišlo víc než jindy. Pořadatelé vděčí příznivému počasí. 

„Na Gulášfest chodíme pravidelně. Co nás ale netěší je, že se kryje s Mastry. Takže jsme tam a tady jsme si přijeli akorát sníst guláš,“ uvedl jeden z návštěvníků Josef Daněk.

Na fotbalový stadion přijel se svojí přítelkyní Blankou Mlýnkovou. Guláše různě zkouší, každý rok si vybírají jiný.

„Letos jsem si dal srnčí, přítelkyně má řecký s masovými koulemi. Ale příště zase otestujeme něco jiného,“ prozradil. 


Na výběr je toho dost. Podobně jako předchozí ročníky kuchaři navařili třicet druhů guláše. V kuchyni se střídá kolem deseti lidí. Festival jim dává pořádně zabrat.

„Samozřejmě je to zápřah, zvlášť v tomhle horku je to náročné. Pracné byly ale především samotné přípravy,“ uvedl šéfkuchař Petr Zahradníček. 

Kuchaři s nimi začali už minulý víkend.

„Porcovali jsme maso a připravovali cibulový základ a zásmažky. Spotřebovali jsme tři sta kilo mouky a pět metráků ručně oloupané a nakrájené cibule,“ vypočítal. Dodal, že masa zpracovali bezmála dvě tuny. Z toho asi devět metráků zvěřiny.

Pak samozřejmě maso hovězí, vepřové, ale také drůbež. Z exotiky třeba maso z lamy, antilopy nebo klokana. Kromě toho se letos poprvé pustili do přípravy guláše v bezlepkové úpravě.

„Mysleli jsme i na vegetariány, kterým nabízíme několik bezmasých druhů. Například sójový, mexický, fazolový nebo bramborový s houbami,“ podotkl Zahradníček.

Kuchaři nezapomněli experimentovat.

#clanek|3292590

„Zkusili jsme také hovězí guláš se švestkami, sušenými i v povidlech,“ prozradil Zahradníček. Podle něj jdou ale nejvíce na dračku guláše zvěřinové.

„Srnčí, kančí, jelení. O ty je pravidelně u návštěvníků největší zájem,“ shrnul šéfkuchař. 

Podle fronty čekatelů se trefili do chuti opravdu všem. „Myslím, že větší počet návštěvníků je taky díky příznivému počasí. To nám letos opravdu přeje,“ dodal s radostí šéfkuchař.
Směny jedenácti gulášfestových kuchařů byly dlouhé a náročné. „Přestože se střídáme, jsme běžně až osmnáct hodin na nohou. Chvíli se prospíme, a zase do práce,“ podotkl během příprav kuchař Ivo Petrnek, který vypomáhá od prvního ročníku.

Autor: Eva Lukášová

14.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
8

V Meziříčí kvůli Baníku nastanou policejní manévry

Hejtman Čunek se nechal namaskovat jako legendární kapitán Jack Sparrow.
3

Hejtman Čunek se nechal namaskovat za kapitána Jacka Sparrowa

Domácí premiéra házenkářů Zubří v Rožnově

Až na třetí pokus se v nové sezoně představí extraligoví házenkáři Zubří v domácím prostředí. Přesněji azylu.

Jiří Baroš: Viděl jsem žraloka, největší zážitek je ale setkání s tuňákem

ROZHOVOR / Jiří Baroš snil o potápění už v dětství. Začal s ním před osmi lety a dnes je potápění v podstatě jeho jediným koníčkem. Působí jako instruktor ve vsetínském DiveClubu. 

Honda nedala přednost Hondě

Ke střetu osobního auta s motocyklem došlo ve čtvrtek odpoledne v místní části Bobrky u Vsetína. Muž na skútru utrpěl zranění, se kterým ho záchranáři převezli do nemocnice. Krátce před půl třetí odpoledne vyjížděl z vedlejší silnice od skladu technických služeb třicetiletý cizinec s autem Honda.

V létě pařáky, podzim bez babího léta a tuhou zimu nám přinesou hurikány z USA

Více jsme se potili takříkajíc ve vlastní šťávě, zapršelo jen málo. Sužovalo nás všechny vedro a sucho. Takové bylo v kostce uplynulé léto, které už v pátek minutu po dvaadvacáté hodině vystřídá astronomický podzim.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení