„U jednoho onemocnění nebyl zjištěn zdroj nákazy, u čtyř lidí máme prokázáno, že si přivezli žloutenku ze zahraničí nebo ji chytli při kontaktu s takto infikovanými. Čtyři osoby onemocněly pravděpodobně v návaznosti na epidemii v Jihomoravském kraji," uvedla ředitelka odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Jana Hošková.

DISTRIBUTORŮM DOCHÁZÍ VAKCÍNA

Nelze podle ní vyloučit, že případů přibude. V polovině září začíná vysokoškolákům výuka a řada zdejších studentů jezdí do školy právě do Brna. „V Brně hrozí žloutenka všude. Navíc budu na praxi v nemocnici, takže se pro jistotu nechám očkovat," řekla Jitka Ježdíková z Morkovic, studentka na radiologického asistenta na Masarykově univerzitě.

Momentálně ale řeší, že distributorům dochází vakcína Havrix 1440, která slouží k očkování přímo proti virové hepatitidě typu A. „Dostala jsem Havrix předepsaný od doktorky, ale v lékarně jej neměli. Obvolávala jsem lékárny v Morkovicích, ve Vyškově i v Holešově. Pro vakcínu si nakonec pojedu až do Prostějova, kde ji měli v jedné lékárně na skladě," popsala Ježdíková.

Distributor tvrdí, že vakcína Havrix v Česku dostupná je. „Nejspíš není u distributorů do lékáren, kteří se vakcínou dostatečně nezásobili," zdůvodnil Petr Foukal ze společnosti Avenier. Havrix navíc není jedinou vakcínou, kterou se v Česku očkuje proti žloutence typu A. „K tomu slouží i Vaqta. Můžu ujistit, že očkovací látky je v Česku dostatek," dodal. K dostání jsou i vakcíny, které slouží k očkování proti oběma typům žloutenky: typu A i B. Těch je na trhu podle distributora také dostatek.

Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje informovala všechna školská zařízení o možnostech nákazy a o prevenci. Většina studentů dojíždějících do Brna ale není tak zodpovědná jako Jitka Ježdíková. „Žloutenky se nebojím. Minulo mě to, protože nemám v okolí nikoho nakaženého. Na hygienu dbám i bez žloutenky. Ruce si myju nebo čistím vlhčenými ubrousky často. A určitě bych nejedla kdekoliv a kdykoliv bez umytých rukou," svěřila se studentka Masarykovy univerzity z Holešova Petra Kopásková. Preventivní opatření nepodstoupila ani Andrea Vránová z Kroměříže, která studuje na Filosofické fakultě MU v Brně. „Vím, že v Brně epidemie žloutenky je, ale očkovat se nenechám," přiznala.

MICHAELA VAŇHAROVÁ