Součástí aktuálního zlínského filmového festivalu bylo také představení druhého celovečerního filmu Marty Gerlíkové. Její první snímek odehrávající se na Valašsku letní komedii Děda, vystřídalo vážnější téma.

Ve spolupráci s režisérem a kameramanem Jiřím Novotným a hudebníkem Petrem Kubelíkem vznikl film, který Valašsko ukazuje v době druhé světové války a který je postavený na skutečných událostech. „Na rozdíl od předchozího snímku, kdy bylo Valašsko představeno spíše v idealizované podobě, chceme ukázat život na Valašsku takový, jaký byl ve skutečnosti. Tvrdý a chudý. Ale přitom chceme vyzdvihnout jeho prostou krásu," uvedla režisérka Gerlíková.

Nový poetický film, jak jej autoři nazývají, pro režisérku podle jejích slov mnoho znamená. „Od dětství mám potřebu vyprávění mé babičky předávat dál a dál, takže jsem moc ráda, že se to podařilo, že jsme i po Dědovi zůstali s Petrem Kubelíkem a Jirkou Novotným v autorské trojici, že jsme tu teď všichni spolu a užíváme si to," svěřila své bezprostřední dojmy režisérka těsně před autogramiádou. Rozdávání podpisů bylo součástí programu, který premiéře předcházel.

Vodácký víkend na Bystřičce
VIDEO: Víkend na Bystřičce patřil vodákům

Premiéry se zúčastnila také známá česká herečka, vsetínská rodačka Eliška Balzerová. Ve snímku figuruje jako vypravěčka. Její hlas si ve filmu vysnila režisérka, a tak ji oslovila. „Když jsem dostala scénář a přemýšlela o tom, jak se to dá číst, měla jsem dvě možnosti. Buď to číst jako nezúčastněný komentář, anebo do toho dát duši Valašky, kterou jsem," uvedla Balzerová na začátku autogramiády.

„V momentě, kdy jsem viděla první záběry, bylo jasné, že zvolíme druhou možnost. Že do toho musím dát něco ze sebe, ze svého dětství. Já jen doufám, že se to podařilo," nechala se slyšet herečka a její slova sklidila potlesk. Kolem tvůrců a herců, kteří se na filmu podíleli, se už krátce poté začaly rojit davy podpisuchtivých fanoušků.

Na konci autogramiády se všichni odebrali do kinosálu, kde se uskutečnilo promítání filmu. Asi sedmdesátiminutový dojemný snímek odměnil naplněný sál diváků potleskem.

Festival O gulášového krále v Ratiboři
VIDEO: Gulášovými králi jsou otec a syn Chmelíkovi