Navrhují daňové úlevy či slevy na sociálním pojištění pro firmy či živnostníky, kteří zaměstnávají rizikové skupiny obyvatel. Mezi ty patří absolventi, rodiče po mateřské a lidé nad padesát let. U lidí s nízkým vzděláním podporují rekvalifikace a veřejnou službu.

ODS rozhodně nechce zvyšovat podnikatelům daně a odvody na sociálním pojištění. „Nesmíme házet soukromníkům klacky pod nohy. To je to poslední, co by pomohlo vytvářet nová pracovní místa,“ říká Petr Nečas, který současně zdůrazňuje důležitost výstavby dopravní infrastruktury a rozvoj školství. „Přímo ovlivňuje dostupnost investic a udržení mladých lidí v regionu,“ dodává.

Petr Gazdík za TOP 09 prosazuje zase například zjednodušení agendy pro podnikatele. Aby nemuseli platit daně a odvody na několika různých místech, navrhuje jedno společné. Kromě toho také zpružnit zákoník práce.

„Nyní říká, že firmy musí absolventy zaměstnat na dobu neurčitou. To málokdo udělá. Podnikatel si chce mladého člověka nejprve otestovat,“ oponuje Gazdík.

KDU-ČSL je přesvědčena, že by stát i soukromá sféra měla maximálně využít prostředků z evropských fondů. Jednak pro vzdělávání zaměstnanců prostřednictvím programů Vzdělávej se a Školení je šance, ale také pro budování infrastruktury.

„Každá investice je spojená s novými pracovními místy. Naopak musíme být přísní v rozdávání sociálních dávek. Kdo nebude chtít dostávat jen existenční minimum, bude se muset vzdělávat nebo vykonávat veřejnou službu,“ míní Michaela Šojdrová.

V době krize je efektivní i zkrácený pracovní týden, takzvaný kurzarbeit, zdůraznil Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Když nemá firma zakázky, je možné zaplatit vzdělání zaměstnancům třeba dva dny v týdnu. Nemusí lidi propustit a zvýší se jim kvalifikace,“ vysvětlil Škromach. Prosadil by také větší kontrolu dlouhodobě nezaměstnaných, kteří si mnohdy přivydělávají načerno.

Vladimír Koníček z KSČM by trval také na důraznějším dohledu nad příspěvky, které získávají zaměstnavatelé při tvorbě míst pro rizikové skupiny na trhu práce.

„Někteří dostanou peníze, za tři měsíce místo zruší a pracovník je znovu na úřadu práce. Investici do tvorby nových míst by si měl stát více ohlídat,“ míní Koníček.

Věci veřejné navrhují vrátit se k průmyslovým oblastem, ve kterých byl kdysi region úspěšný. Klade důraz například také na větší komunikaci mezi rodiči, školami a zaměstnavateli.

„Chceme nabídnout praxi pro studenty, aby získali zkušenosti a za určitou dobu byli kvalifikovaní. Někdy je totiž jejich cílem nastoupit nejdříve na úřad práce a rozhlížet se. Měli by být připraveni do života,“ dodal Vacek.