Porodní asistentky i rodičky mající zájem přivést své dítě na svět doma narážejí mimo jiné na skutečnost, že tento úkon pojišťovny neproplácejí.
„Musíme vycházet z právních podkladů a nařízení. Pokud bude odborníky rozhodnuto, že za některých podmínek se mají domácí porody stát péčí hrazenou, tak se tím budeme samozřejmě řídit. Zatím ale legislativní normy úhradu této péče neumožňují,“ sdělil mluvčí největší české zdravotní pojišťovny VZP Jiří Rod.

Některé oslovené porodní asistentky namítají, že v části zemí EU jsou porody doma hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

„U nás to tak ale není, proto ve Zlínském kraji není oficiálně žádná taková porodní asistentka,“ postěžovala si například Věra Hýbnerová, která v Kroměříži provozuje agenturu porodních asistentek. Dodala, že služba by maminku vyšla ve Zlínském kraji na přibližně osm až deset tisíc korun.
Mluvčí VZP Rod dodal, že odborníci namítají, že porod doma je pro matku a dítě až příliš rizikový. Zvlášť v případě, kdy by došlo k nečekaným komplikacím.

Za názor specialistů se staví i oslovené nemocnice ve Zlínském kraji. „Cílené porody doma rozhodně nepodporujeme,“ uvedla mluvčí Vsetínské nemocnice Lenka Plačková.

Dodala však, že se přesto na Valašsku část dětí doma narodí. „Jde ale o případy, kdy porod postupoval tak rychle, že nebylo možné včas ženu přepravit do nemocnice. Stane se to však jen několikrát do roka,“ uvedla Lenka Plačková.

Rovněž nemocnice v Uherském Hradišti se k záměrným porodům mimo nemocnici staví velice negativně. „Zásadně je nedoporučujeme žádné ženě. Vnímáme je jako velmi rizikové,“ konstatoval mluvčí špitálu Jan Hrdý.

INFOGRAFIKA:

Infografika

Porodní asistentky, které mají kladný vztah k rození dětí v domácím prostředí, se ohrazují tím, že na podobné tvrzení nejsou žádné statistiky. „Neexistují studie, které by prokazovaly, zda je porod doma větším rizikem než porod v nemocničním zařízení,“ ohradila se například porodní asistentka Šárka Parkánová z Otrokovic.

Poznamenala také, že z vlastních zkušeností ví, že ženy o to mají stále zájem. „Ale vzhledem k možnostem v České republice stejně jejich děti přicházejí na svět v porodnici,“ řekla.

Řada porodnic se snaží i na specializovaném pracovišti navodit domácí atmosféru. Jedná se například o nabídku alternativních způsobů porodu, individuální přístup a také ubytování partnera na pokoji společně s matkou a dítětem. „Pokud by se ženy v porodnicích setkávaly se vším, co k porodu podle svých představ potřebují, bylo by daleko méně přání rodit doma,“ podotkla k tomu Parkánová.

Veronika Vágnerová