Policisté a strážníci trénovali poskytnutí první pomoci za krizových situací a taktický postup proti pachateli v budově. Rolí zraněných figurantek se ujaly studentky druhého ročníku Vyšší odborné školy (VOŠ) zdravotnické Vsetín.

Policisté se zbraněmi, litry umělé krve, šest vážně zraněných figurantek v policejních uniformách. To vše bylo za zdmi opuštěné budovy k vidění. Policisté v reálně vykreslené situaci trénovali, jakým způsobem by zasahovali proti nebezpečnému aktivnímu pachateli a zároveň poskytovali první pomoc svým zraněným kolegům v rizikové situaci.

Nejstarší obyvatelka Valašského Meziříčí Anežka Zacharová oslavila v Domově pro seniory Panny Marie Královny v Choryni 104. narozeniny. Popřát jí přišla místostarostka Val. Meziříčí Yvona Wojaczková; úterý 9. května 2017
„Kouzelná babička“ Anežka Zacharová se dožila sto čtyř let

Kateřina Polášková, rožnovská strážnice, se výcviku zúčastnila jako jediná žena. „Pro mě osobně se jedná o první taktické cvičení a myslím si, že je určitě přínosné," svěřila své dojmy. Podle ní je užitečné, že si policista může téměř reálnou situaci vyzkoušet nanečisto. „Potom, kdyby došlo k opravdovému zásahu, má člověk lepší představu o tom, co jej v této chvíli může čekat. A hlavně se sehraje s kolegy, což je nejdůležitější," uvedla strážnice krátce po cvičení.

V KRIZOVÉ SITUACI ROZHODUJÍ VTEŘINY

„Taktická příprava je jedna z důležitých prvků profesních dovedností policistů i strážníků. Je to příprava na nejrizikovější moment, do kterého se můžou ve své profesi dostat," vysvětlil smysl výcviku šéf rožnovských strážníků Aleš Pilař.

Zdůraznil, že v reálu se málokterý strážník do tak závažné situace, kdy bude stát tváří tvář nebezpečnému útočníkovi, dostane. „Může se to ale stát, a tak musí být připravený vyhodnotit situaci ve zlomku vteřiny. Musí umět komunikovat a adekvátně reagovat," zdůraznil.

Sedmadvacetiletý muž ze Vsetínska havaroval v neděli 7. května 2017 na čtyřkolce. Nadýchal 2,61 promile.
V silné opilosti havaroval se čtyřkolkou, přitom zranil spolujezdce

Rolí útočníkem napadených policistek se ujala šestice budoucích zdravotnic z VOŠ Vsetín. Studentky si den v přítomnosti strážníků a policistů chválily. „Dělat figurantku mě moc baví, je to obrovská zkušenost a adrenalin," prozradila Jitka Krumpolcová. Přestože strávila půl dne na studené podlaze v kaluži umělé krve a s maketou nože zdánlivě zabodnutou do hrudníku, dalšího výcviku by se zúčastnila bez zaváhání.

Ochotu její i všech ostatních figurantek ocenil i ředitel Aleš Pilař. „Jejich profesní odbornost přispěla k tomu, že cvičení se zraněním byla velmi realisticky simulovaná. Studentkám i vedení školy velmi děkuji," vyjádřil díky Pilař. Kromě toho také poděkoval městu Vsetín za poskytnutí budovy. „Její prostory, které simulují rozmanitá prostředí, se k výcviku velmi hodí," uzavřel šéf rožnovských strážníků.

Ve vsetínské Panské zahradě se ve čtvrtek 11. května 2017 konala soutěž mladých zdravotníků. Pořadatelem byl oblastní spolek Českého červeného kříže. Žáci základních škol a víceletých gymnázií ukázali své dovednosti při záchraně lidských životů.
Mladí záchranáři si otestovali znalosti