Dění kolem školy v Janové se dostává 
na stůl ministryně školství. Předsedkyně školské rady se zdráhá k problému vyjádřit

Za ředitele školy Michala Lucbauera se ale postavil poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Petr Kořenek. „Nezdráhám se říct, že se jedná o šikanu ředitele ze strany školské rady. Budu o tom informovat ministryni školství. Myslím si, že v Janové jde jednoznačně o ukázku toho, jak nemá školská rady fungovat. Nemíním se s tím smířit," řekl poslanec Kořenek. Jak se podle něj ukazuje, jsou někteří lidé v Janové ochotni a schopni pro odvolání Lucbauera udělat cokoliv. „To, co předvádí školská rada v Janové, je ale naprosté překračování jejích kompetencí a vměšování do pravomocí ředitele školy," zlobil se poslanec.

Rozčílilo jej také to, že školská rada fungující při škole v Janové zpochybnila výsledky běžného zjišťování České školní inspekce. Prověrku uskutečnila na začátku listopadu loňského roku (zprávu má redakce Valašského deníku k dispozici). „Chtěl bych poznat ty členy školské rady, když dokáží tak zpochybňovat zprávu školní inspekce," durdil se Petr Kořenek.

„Starosta by si měl udělat v dědině pořádek…"

V této souvislosti již zákonodárce oslovil starostu vesnice Karla Eliáše. „Řekl jsem mu, že dění kolem školy ve vesnici je dáno celkovou situací, kterou v Janové někdo zavinil. Přitom si nemyslím, že to byl ředitel. Inspekce nenašla žádné problémy ani pochybení. Starosta by si měl udělat v dědině pořádek. Nabídl jsem mu pomoc," upozornil poslanec.

Poslední kapkou, která jej přiměla k razantnímu řešení problému v uvedené valašské dědině bylo zjištění, že někdo ze školské rady se šel před několika dny na Michala Lucbauera takzvaně přeptávat do Základní školy Vsetín-Luh.

Tuto informaci potvrdila Valašskému deníku také zastupující ředitelka Základní školy Vsetín-Luh Ivana Bednáriková. Michal Lucbauer v uvedené škole před časem učil. „Upozornila jsem zástupce školské rady z Janové, že k jejich problému se vyjadřovat nebudu. Nepřísluší mi jakkoliv jej hodnotit," informovala redakci Ivana Bednáriková.

Starosta vesnice Karel Eliáš se k dalšímu vývoji v janovské škole příliš vyjadřovat nechtěl. „K žádné změně zatím nedošlo. Školská rada podala návrh na odvolání ředitele, ale k tomu zatím nedošlo. Nevím, co mám k tomu víc říct," reagoval starosta na žádost redakce Valašského deníku, aby se k současné situaci vyjádřil.

Ještě méně sdílná je v tomto směru předsedkyně školské rady při Základní a Mateřské škole v Janové Daniela Mikulcová. „Nebudu se k tomu vyjadřovat," jsou jediná slova, která Daniela Mikulcová uvedla.

I přes závažnost problému panuje zatím v této věci v Janové zdánlivý klid. „Před několika dny jsem na zastupitelstvu i před veřejností svou práci obhajoval. Mám pocit, že mnozí Janovjané si tady začali utvářet vlastní názor na celou věc," poznamenal ředitel školy Michal Lucbauer.

Starosta vesnice nicméně podle něj na stejném jednání uvedl, že článek, který ve Valašském deníku poprvé o problémech školy v Janové informoval, inicioval právě ředitel.

„To tak ale není. Navíc před zastupiteli řekl, že nemluvím pravdu, že to co je v článku zmiňováno je lež," poznamenal ředitel.

Posteskl si také nad tím, že od října loňského roku do poloviny února měl ve škole již osm kontrol, které tam někdo, proslýchá se po dědině, že ze školské rady, poslal. Včetně například veterinární. „Žádná z nich ale problémy nezjistila," upozornil Michal Lucbauer.

Přesto školská rada předala janovské radnici žádost na odvolání Michala Lucbauera z postu ředitele vesnické školy. „Někteří rodiče stávajících žáků školy zvažují jejich přestup na jinou školu a podmiňují setrvání svých dětí na škole změnou ve vedení školy. Zjištěné skutečnosti považujeme za natolik závažné a ohrožující další fungování školy, že vás tímto žádáme o odvolání Michala Lucbauera z funkce ředitele ZŠ a MŠ Janová," píše v dopise Obecnímu úřadu v Janové školská rada (text, který školská rada předala starostovi vesnice, má redakce Valašského deníku k dispozici.)