Obě stavby zahájí silničáři ještě v tomto desetiletí. „To je vynikající zpráva. Nechci být ale žádný šťoural. Takových jsme v minulosti slyšeli již několik," řekl Michal Ševčík z Valašského Meziříčí.

S povděkem přijali rozhodnutí Ministerstva dopravy také místní ochránci přírody. „Valašské Meziříčí patří v regionu k nejzatíženějším městům silniční dopravou. Denně centrem projedou desetitisíce osobních a nákladních aut. Včetně kamionů. Město a jeho obyvatelé si obchvat zaslouží," vyjádřil se jednatel valašskomeziříč­ských ochránců přírody Milan Orálek.

Rozhodnutí Centrální komise Ministerstva dopravy potvrdil v pondělí odpoledne Valašskému deníku také mluvčí ministerstva Martin Novák.

„Ano, k uvolnění financí na projektové práce související se silničním obchvatem skutečně došlo. Vydán byl i souhlas k zahájení prací na dokumentaci pro stavební povolení pro dálniční přípojku z Valašského Meziříčí do Palačova. Oba projekty byly označeny za potřebné," řekl včera mluvčí. Výše finančních částek potřebných pro tyto účely odmítl prozatím zveřejnit.

Stavba Palačovské spojky odstartuje v roce 2018. Do obchvatu se silničáři pustí nejpozději v roce 2019.

„Je to velké vítězství. Obě stavby mají pro město a region mimořádný význam. Kdyby komise pokračování přípravných prací neschválila, vrátili bychom se minimálně o pět let zpátky," pochvaloval si o víkendu valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek.

Dobu stavby Palačovské spojky i silničního obchvatu města plánují silničáři na tři roky.

Obě očekáváné stavby mají postupně dokončit v letech 2021 a 2022.