Nový ultrazvukový přístroj má podstatně vyšší kvalitu zobrazení s podrobnějším rozlišením struktur tkání jednotlivých orgánů. Umožňuje tak dříve zachytit změny ve smyslu nádorů, zánětů či jiných patologií. „Široká snímací pole umožňují zobrazit tkáně v širším rozsahu a zlepšují tak orientaci ve vyšetřovaných oblastech. Nové technologie také zlepšují přehlednost hluboko uložených orgánů i u robustnějších pacientů, u nichž jsme na starších přístrojích měli potíže tyto orgány zhodnotit,“ vysvětluje primářka radiodiagnostického oddělení Radmila Hurská.

Ilustrační foto.
Kriminálka muže dopadla až v Thajsku



K přesnějšímu hodnocení změn rovněž přispívá kvalitnější barevné mapování se zobrazením i pomalých cévních toků. „V případě jednotlivých orgánů to má význam opět u nádorů či zánětů. Také však při klasických cévních vyšetřeních končetinových cév tepen i žil jsme schopni zobrazit i velmi pomalý krevní průtok v hodně poškozených cévách a přispět tak kolegům specialistům k rozhodování o dalším léčebném či diagnostickém postupu,“ doplňuje primářka Hurská.

Vedoucí fyzioterapeutka Kroměřížské nemocnice Pavla Zemanová
ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci



Všechna tato zlepšení umožňují u většiny pacientů dobu vyšetření zkrátit. Přístroj je vybavený plochým LCD monitorem na pohyblivém rameni, díky kterému je možné je libovolně polohovat. To usnadňuje lékařům vyšetření. Samotné vyšetření je šetrné a bezpečné, přístroj nepoužívá žádné rentgenové záření. Přístroj navíc nově ukládá data na vestavěný harddisk a umožňuje snadnou a rychlou archivaci vyšetření, neboť všechny snímky putují rovnou do elektronického archivu. Lékař je pak může snadno poslat na pracoviště jiného zdravotnického zařízení.