Jarynovy pečáčky s česnekem a eště s čímsik

Inškredyjencyje: Dojdu na zahradku a vykopu řádek zemňáčků, esli su nové, tož pozor. Nelupeme, ponecháme aji se šlupkou.
Esli su staré, tož je oškrabu a slupky hodím prasatům, lebo nechám pro stařenku, dělá si z teho masku na hubu. Sice sa vyděsí dycky celá vesnica a starosta nám dal už napomenutí s vystrahu, tož musím dávat pozor, aby mi stařenka neletala s maskou na hubě po dědině.
To by zme měli to najduležitější a včilkaj, kuchařinky moje, si rozpalíme trubu, ale POZOR! Nemyslím včilkaj vaše drahé polovičky, ale trubu elektrycku lebo na plyny…

Zemáčky umyjeme a buď teda oškrabneme, lebo ne.

Dyž je pěkně máme čisťunké, tož je rozkrajíme na půlky. Esli su to hovada velké, tož eště na platek nejaký a včilkaj je skladame na plech, co sa na něho vejde, posolíme, pokminujeme a šup do truby.

Mezytym co sa zemňačky peču v trubě, tož chystam kališky a slibovicu, šak stařenka už má jazyčisko až na vestě.

Pečeme a pečeme a mezy tym si nachystam tři palice česneku, kerý rozmačkám na sračku a dam do misky, dneska to musí mezi náma jiskřit a česnek je ten najlepší jiskřič, jaky znám.

Tož zemňaky pečeme asi tak tu hodinku a eště půl, prostě až uvidite, že su do křupava a idu odlepiť z plecha, to už su.

Upečené je vysypu do misy a včilkaj seberu ten česnek jiskřivý a hodim ho na ně, može sa tam hodiť aji kečup, lebo taky nic, podle teho, jak je ma kdo rád.

My budeme zapijať kyšku a potem jako dezert slibovička ze švestku, jako ta třešnička na dortovi, a včilkaj už idu servírovať, lebo to ma byt jiskřivé překvapení pro moju frajerku a ta jiskří aji bez česneka.

Tož vam přeju dobru chuť a přiště vam napišu taky moc zdravy a jednoduchy recept na Rajcovní puding.

Ilustrační foto
Pokud Vás recept stařenky Sáry zaujal, další díly si přečtěte v pondělním vydání týdeníku Naše Valašsko