Čtyřiačtyřicátý ročník nejkvalitnější české rallye je na programu již tento víkend. Bude u toho také Valašský deník. Jako mediální partner zřejmě nejnáročnější rychlostní zkoušky (RZ) celé rallye. Ta povede z Hošťálkové přes Semetín a Janišov do vsetínské části Potůčky. „Rozhodně půjde o velmi náročný úsek. Schopnosti a souhru posádek i jejich aut dokonale prověří," okomentoval charakteristiku měřeného úseku vedoucí RZ Miroslav Hošák.

Organizačním a pořadatelským zajištěním RZ 5 a 9 Semetín byl pověřen AutoMotoKlub Rallye Sport Vsetín (AMK RS Vsetín).

„Tuto erzetu jsme měli na starost také vloni. Skutečně je velmi náročná po všech stránkách. Její mimořádnost vyžaduje také odpovídající bezpečnostní opatření," pověděl vedoucí bezpečnosti RZ Alexandr Póč.

Mnohé soutěžní posádky považují RZ Semetín rovněž za jednu z nejkrásnějších, ale současně za jednu z nejnáročnějších celého seriálu FIA mistrovství Evropy jezdců rallye. Před rokem se kolem téměř dvanáct kilometrů dlouhé trati postavilo několik stovek diváků z několika zemí Evropy. Letos tomu s největší pravděpodobností nebude jinak.

Právě divácký zájem o tuto RZ s sebou přináší určitá rizika. „Obracíme se na diváky s žádostí, aby vždy poslouchali pokyny traťových komisařů. Jen tak budou vytvořeny předpoklady pro to, aby rallye měla hladký průběh a vyhnuly se jí problémy. Diváci si musí uvědomit, že v případě jejich nedisciplinovanosti může dojít i ke zrušení rychlostního testu," dodal bezpečák rychlostky Póč.

Barum Rally je součástí evropského šampionátu již třicet let. Její pořadatelé z Auto Klubu Barum Zlín v AČR připravili pro letošek trať dlouhou 642 km.

Umístěno je do ní 15 rychlostních zkoušek na osmi úsecích. Měřené úseky mají celkovou délku 237 km. Mimořádnou podívanou slibují i doprovodné akce jako například Star Rally Historic nebo Grand Prix Bugatti.

Na seznamu přihlášených posádek je také řada jmen rallye jezdců ze Vsetínska. Například Miroslav Jakeš a Jaroslav Pešl. Mezi spolujezdci bude Richard Nesvadba, jenž bude navigovat zpěvačku a herečku Olgu Lounovou, a Ludvík Karlík, který nástrahami trati Barumky povede herce Davida Suchařípu. V rallye historiků se v roli reprezentantů Vsetína představí posádka Miroslav Julínek František Foltýn.