Na miliony korun vyšla ve Zlínském kraji léčba seniorů i novorozence.

„Bylo to strašné. Drželo ji pět lidí a nikdo už to psychicky nezvládal, opravdu hrozné," řinou se mamince opět slzy z očí.

„V nemocnici některé děti volaly o pomoc, nabízely doktorům všechny své hračky, jen když už budou bez bolesti," vzpomíná Nikola Divná.

Vrátila se s Barborkou z nemocnice domů, ale ta z nejhoršího venku zdaleka nebyla.

„Mívala záchvaty doma, po kterých vždy odpadla. Zřejmě si ten mozeček musí odpočinout… Bylo to šílené. Dávali jsme jí léky, ale byla po nich malátná a jako zfetovaná," popisuje její matka.

Z krásné a šikovné holčičky se malá Barborka proměnila v omámeného tvorečka se smutným výrazem.

Pro rodinu byla nemoc malé holčičky o to těžší, že jejich starší syn má cukrovku. „Nemohli jsme uvěřit, že máme obě děti takto vážně nemocné," zoufá si maminka.

Situace se tehdy zkomplikovala právě i u syna Michala.

„Nedodržel léčbu a musel být několik dní na jednotce intenzivní péče," dodává smutně maminka.

Nyní má Barborka dva roky a její stav je dobrý. Léky už bere v minimální dávce a rodina věří, že se epilepsie pomalu vytrácí.

„Musím ale říct, že zdravotnictví jde rychle dopředu," říká Nikola Divná. „Když jsme byli v nemocnici s malým Michalem a pak s malou Barborkou, uvědomila jsem si, jak velké změny k lepšímu se v nemocnicích dějí," chválí.

Za léčbu obou dětí už přitom rodina zaplatila desítky tisíc korun. A to nepočítáme pojišťovnu.

Pořád je to však jen nepatrný střípek částky, kterou stojí Všeobecnou zdravotní pojišťovnu jeden z pacientů z Valašska. Srdeční zástava a dlouhodobý pobyt na JIP se u něj prodražily na více než sedm milionů korun. Za deset nejdražších pacientů ve Zlínském kraji zaplatila potom nejrozšířenejší pojišťovna v republice přes 4,6 miliardy korun. Jsou mezi nimi pacienti ve věku od ročníku 1944 do 2014.

„Obecně vzato je vždy nejdražší péče o pacienty, kteří potřebují komplexní péči," vysvětluje mluvčí uherskohradišťské nemocnice Dana Lipovská. „U nás v Hradišti jsou to především pacienti anesteziologicko-resuscitačního oddělení, kteří jsou na umělé plicní ventilaci drahé je množství erudovaného personálu na jednoho pacienta, léčiva i přístroje. Totéž můžeme říci například o dialyzovaných pacientech," zmiňuje.

Zravotním pojišťovnám se obvykle prodraží nejvíc léčba hemofilie. „Vůbec nejnákladnějším klientem byl v uplynulém roce muž z Plzeňského kraje trpící hemofilií jemu poskytnuté zdravotní služby stály bezmála 56 milionů korun," zmínil Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Za poslední čtyři roky, kdy nejsilnější tuzemská pojišťovna tyto údaje analyzuje a zveřejňuje, jde o vůbec nejvyšší proplacenou částku. Hemofilie je geneticky podmíněné onemocnění projevující se poruchou srážlivosti krve, což se navenek projevuje chorobnou krvácivostí. Více než 95 % všech nákladů na léčbu pacientů z uvedené dvacetičlenné skupiny tvoří tradičně výdaje za léky.

MARCELA KANIOVÁ