„Hřiby máme namražené, zavařené usušené a stále rostou. Není to už kam dávat," posteskl si vášnivý houbař ze Vsetína Mirek Hříbek.

Vlastní rozsáhlé lesní pozemky, a je mu líto nechat zdravé praváky sežrat slimákům nebo chrobákům.

„Zkoušíme teď s kamarádem takový experiment," říká tajuplně.

Houby dávají do beček a dělají z nich kvas. „První várku už máme vypálenou a musím říct, že není vůbec špatná," pochvaluje si Hříbek. „Voní jako usušené praváky a chutná také tak podobně," vysvětluje s rozzářenýma očima experimentátor.

Tu první bečku hub udělali jenom ze samých praváků, přihodili přiměřené množství cukru a teklo to prý samo. „Nevěřil jsem tomu, ale chutná opravdu skvěle," nechal se slyšet provozovatel pálenice v Hovězí Michal Kovář. „Možná bych na jejich místě vyzkoušel namísto cukru med a trochu jalovčinek, ať to má ten správný šmak," směje se.

Takzvaná hřibovica získala také nejlepší ohodnocení v koštu slivovice ve Vizovicích. „Je to až neuvěřitelné, jak chutná! Nápad jsme samozřejmě od pana Hříbka koupili a už teď zakládáme houbové plantáže v jižním Tyrolsku, kde se pravákům daří nejlépe a jsou nejvoňavější. Naši experti zjistili, že nejvhodnější druh, co se chuti a vůně týče, je hřib dubový," pochlubil se obchodní ředitel Jelínku Jiří Koňařík.

S tím, že pálenka právě z dubových hřibů bude jedinečný artikl i z toho důvodu, že bude zrát v dubových sudech. „Ty necháváme specielně pro tuto značku vyrábět v Transylvánii," doplnil Koňařík.

Prozradil také, že první exkluzivní várka hřibovice bude k dostání ve speciálních prodejnách už letos před Vánocemi.

Reklamní slogan na originální pálenku zní: Jedna štamprlka hřibovice nahradí tři hodiny houbaření v lese.

Pozn. red.: Text se nezakládá na pravdě