Pletení tatarů, zdobení vajíček i výroba a následné pečení jidášků. Vsetínský zámek nabídl vyžití pro dospělí i jejich ratolesti

Na zámku nechybělo opravdu nic. Slunečné počasí dovolilo před zámecký areál postavit dřevěnou ohrádku s jehňaty. Na dvoře pod širou oblohou řemeslníci zase pletli tatary.

„Přišli jsme sem hlavně kvůli dětem. Přiznávám ale, že si to tu také užívám,“ řekla jedna z návštěvnic Lenka Maliňáková. Do tašky si přitom strkala právě koupená malovaná vajíčka.

Děti si pro změnu užily tvoření tradičních velikonočních jidášků. „Zrovna čekám, až se ti mí dopečou. Pak je věnuju babičce a dědovi,“ vysvětlil sedmiletý Robin Petřek.

Nedělní odpoledne zkrášlila účast zástupů návštěvníků, ale také bohatý program. Lidé si mohli na vlastní kůži vyzkoušet zdobení vajíček, pletení tatarů a také výrobu figurek Mařeny. Jarmareční prodejci zas nabídli typicky velikonoční zboží jako dřevěné řehtačky, textilní výrobky i kraslice od profesionálů.

„Naším cílem je seznámit veřejnost s velikonočními obyčeji na Valašsku, podobně jak je tomu se zvyky vánočními o Zámeckém adventním kouzlení,“ podotkla organizátorka akce Milada Fohlerová.

Spolu s ostatními pořadateli pevně doufá, že se i tato akce stane tradiční součástí kulturních akcí ve městě.

Zámeckou „přípravu na Velikonoce“ uzavřeli její účastníci vynášením Mařeny do Bečvy. Symbolicky tím uzavřeli celou akci a snad i letošní zimu.