V první patnáctce obcí Zlínského kraje s nejvyšším podílem lidí v exekuci na celkový počet obyvatel má Valašsko tři zástupce. Vsetín s počtem 1682 osob, Valašské Meziříčí s 1737 dlužníky a Karolinku, kde je v exekuci 152 lidí.

Pravda je, že dluhy, například ve formě hypotéky za nemovitost, jsou dnes už běžnou součástí života. Avšak podle slov Soni Zelíkové z občanské poradny ve Vsetíně je třeba vstupovat do jakéhokoli vztahu, který by mohl vést k zadlužení, s rozmyslem.

„V případě pochybností by lidé měli navštívit poradnu. Ale předtím, než uzavřou nějakou smlouvu. Většinou přijdou, když už se kvůli podpisu stali dlužníky a hrozí jim exekuce,“ upozorňuje Zelíková.

Do exekuce se může snadno dostat každý

Podle ní mají příběhy zadlužených lidí velmi podobný průběh. Po určitou dobu jsou schopní své dluhy splácet. Pak ale nastane v jejich životě významná změna nebo krize, které ovlivní jejich ekonomickou situaci.

„Většinou se jedná o partnerské neshody, rozvod nebo ztrátu zaměstnání. Problémy ale vyplývají i z neznalosti. Moderní doba s sebou nese stále lepší fígle společností. Pak se stane, že zejména starší lidé snadno naletí,“ vysvětlila Zelíková.

Východiskem z toho, jak se nestát dlužníkem, může být prevence v podobě zvyšování finanční gramotnosti. Lidé se naučí orientovat na trhu s finančními produkty, ale také si uvědomí samotný vztah k penězům a způsob zacházení s nimi.

„Díky finanční gramotnosti se lidé naučí plánovat rodinný rozpočet, naučí se myslet na budoucnost a vytvářet finanční rezervy pro případ nouze a v případě krize hledat rezervy na straně výdajů,“ doplnila Zelíková.

Zlínský kraj je v exekucích druhý nejmenší v České republice

Okres Vsetín i celý Zlínský kraj se z pohledu celé republiky řadí k oblastem s nejmenším podílem obyvatel v exekuci. Tyto údaje ukázala unikátní webová aplikace, která zpřístupňuje údaje o počtu exekucí po jednotlivých krajích, okresech i obcích. Před několika dny ji na webu mapaexekuci.cz zveřejnily nevládní organizace Otevřená společnost a Ekumenická akademie.

„Mapu exekucí jsme zpracovali jako odpověď na kritický nedostatek relevantních dat o předluženosti velkého množství obyvatel ČR a jako první podobný počin v tomto směru chceme inspirovat další. Na základě kvalitativního výzkumu vycházejícího z biografických rozhovorů můžeme zpochybnit obecně přijímané pravdy a mýty o předlužených lidech, zejména důvody, které je do této nepříznivé situace dostaly,“ říká Radek Hábl, koordinátor projektu.

Nejvyšší podíl obyvatel v exekuci nad 15 let má kraj Ústecký 16,62 %, naproti tomu v našem kraji je v exekuci jen 5,7 % lidí, což je druhý nejmenší počet hned po Vysočině (5, 57 %).

Okresy s nejvyšším podílem obyvatel v exekuci starších 15 let jsou Most (20,03 %), Ústí nad Labem (18,95 %) a Chomutov (18,82 %). Nejlépe jsou na tom naopak v okresech Žďár nad Sázavou (4,74 %), Havlíčkův Brod (5,16 %) a Zlín (5,24 %). Dobře je na tom také Valašsko (5,4 %).