Na letošní tábor dorazilo přes čtyřicet účastníků. Kromě členů Zvonků dobré zprávy se tábora každoročně účastní slovenský soubor Zvonkohra. Nechybí ani účastníci z Polska a Ameriky.

„Celý týden byl ve znamení intenzivní výuky ve skupinách. Děti vyučoval profesionální tým v čele s dirigentem Richardem Pinkertonem z amerického Pittsburgu,“ uvedla členka spolku Růžena Hříbková za organizátory tábora.

Richard Pinkerton, který má s hrou na ruční zvonky bohaté zkušenosti, se úlohy hlavního učitele ujímá každým rokem. Byl také tím, kdo v roce 2011 během prvního ročníku tábora naučil členy místních Zvonků zahrát své první skladby. Na Valašsku se mu líbí, a tak se sem prý vždy už dopředu těší.

„Baví nás tady nejenom naše práce, ale máme rádi hlavně lidi, jídlo a taky slivovici,“ přiznal se smíchem Američan.

A nadšení nebyli jen vedoucí, ale i účastníci. Patří mezi ně také Vendula Konvičná z Ratiboře.

„Na zvonky hraju už čtvrtým rokem a dostala jsem se k nim právě díky tomuto táboru,“ prozradila studentka vsetínského gymnázia.

Vysvětlila, že tehdy doma ubytovali jednoho účastníka z Ameriky. S ním jezdila na koncerty, kde se jí hra zalíbila, a tak se z posluchačky změnila na aktivní muzikantku. Na svém neobvyklém koníčku nejvíc oceňuje možnost cestování.

„Díky zvonkům jezdím na místa, kde bych se sama možná nikdy nepodívala,“ dodala dívka.

Tábor zvonkohry skončil galakoncertem v ratibořském kostele. Při něm společně zahráli a nabyté zkušenosti předvedli všichni zúčastnění členové. Místní soubor pak bude možné do konce roku vidět a hlavně slyšet ještě několikrát.

A to na Moravě i v Čechách.

Zvonky dobré zprávy z Ratiboře a Kateřinic byly prvním seskupením v České republice, které se hře na ruční zvonky věnovalo.

O jeho založení se velkou měrou zasloužila farářka farního sboru Českobratrské církve evangelické v Ratiboři Wiera Jelinková. Společně se svým manželem Miroslavem založili nejprve dětský soubor zvonkohry při svém působení v Polsku. Po svém příchodu na Valašsko v roce 2010 se rozhodli založit podobné uskupení i tady.

„Začátky nebyly jednoduché, a to nejen finančně. Lidem ale nechyběla odvaha a chuť mít tady takový soubor,“ ocenila farářka, která v současné době vede dvě skupiny. Soubor pravidelně koncertuje nejen po republice, ale také v Německu, Polsku, Maďarsku i ve Francii.