„Tady ani tak o malování nejde, je to bezvadný relax v krásném prostředí, mezi valašskými kopci,“ řekla Květoslava Podešťová ze Stříteže nad Bečvou. A podobná slova bylo možné slyšet hlavně od těch starších účastníků.

Letos se do Malířské školy přihlásilo téměř třicet výtvarníků.

„Máme tady sedmadvacet zájemců z okolních vesnic, z Rožnova, ale i z Havířova. Jsou tu začínající desetiletí malíři, ale máme tu i šedesátiletou výtvarnici,“ vyjmenovala Alena Vašutová ze Sdružení pro rozvoj Soláně.

Žáci osmých tříd ZŠ Horní Lideč se před koncem školního roku 2016/2017 pustili do malování nedávno otevřeného železničního podchodu pro chodce v Horní Lidči.
Mladí výtvarníci vyzdobili podchod

Že je rozmanité věkové složení účastníků školy jen k dobru, potvrdil jeden z lektorů kurzu, sochař a výtvarník Martin Gaja.

„Při práci se všichni vzájemně porovnávají, diskutují mezi sebou, hodnotí si navzájem svá díla. Jsou tu různé talenty a široké věkové spektrum. To všechno směřuje k tomu, že hlavně děti jsou v projevu uvolněnější,“ vysvětlil Gaja.

Doplnil, že většina dětí navštěvuje umělecké školy nebo kroužky. Týdenní práce v terénu je pro ně dobrou praxí. Každý si vyzkouší více technik od kresby, přes lavírovanou kresbu až po malbu a pastel. I když mají účastníci rámcový program, není striktní. Hodně taky záleží na počasí.

„Je to tady svobodné. Když objevím v někom talent na určitou techniku, snažím se ho rozvíjet. Nikoho do ničeho nenutíme,“ řekl Martin Gaja.

Svou oblíbenou techniku, suchý pastel, si našla třináctiletá Andrea Plánková, která přijela na Malířskou školu z Velkých Karlovic poprvé.

„První den to tu nebylo nic moc, nikoho jsem neznala. Ale další dny paráda a celé je to tu super,“ nadšeně popisovala mladá výtvarnice. Podle svých slov maluje ráda konkrétní věci.

„Ale prostředí si vymýšlím. Nějakou věc umístím do svého vymyšleného prostoru,“ vysvětlila Plánková.

Podruhé přijel na Malířskou školu Jirka Koláček. Každý den dojížděl autobusem z Hutiska. Denně namaloval dva obrázky.

„Nejvíc jsem používal techniku suchý pastel a zaměřuju se hlavně na krajinu. Chodím do zušky v Rožnově, toto je pro mě parádní praxe,“ pochvaloval si dvanáctiletý malíř, který se už teď těší na školu příští rok.

O Malířskou školu na Soláni je rok od roku větší zájem. Za děvět set dostanou účastníci veškerý materiál a vedení odborných lektorů, kterými byli letos kromě Martina Gaji i slovenský výtvarník Stanislav Miko a Dominika Hrňová.

Letos zažili malíři na Soláni i nečekanou a vzácnou návštěvu.

V neděli 2. července 2017 se v Lidečku konal osmadvacátý ročník Festivalu dechových hudeb.
Dechovky přilákaly do Lidečka stovky posluchačů

„Ve čtvrtek se tady objevil známý americký malíř, především krajinář, Bruce Stam. Mistr maloval s ostatními, pro účastníky školy to bylo příjemné zpestření,“ libovala si Alena Vašutová ze Sdružení pro rozvoj Soláně.

Nedostatku účastníků na příštím, desátém ročníku Malířské školy nemusí mít organizátoři strach. Většina těch letošních se zúčastní znova. Navíc, krajinomalba je na Soláni pevně zakořeněná.

„Tady to má tradici, vždyť tady žili a tvořili takoví velikáni jako Alois Schneiderka, Karel Hofman nebo František Podešva. My tu tradici chceme udržet. Možná, že z účastníků letošní Malířské školy vyrostou noví, velicí malíři,“ uzavřel lektor, sochař a výtvarník Martin Gaja.