V úterý a ve středu budou organizátoři na Pustevny dovážet ledové bloky a připravovat sněhové válce. Týmy zkušených výtvarníků z nich v dalších dnech vytvoří celkem jedenáct soch. Osm bude z ledu, tři sněhové. Do práce se pustí ve čtvrtek. „Sněhové sochy vytvářejí až čtyřčlenné týmy, ze sněhových válců o průměru a výšce tři metry, objemu dvaadvacet metrů krychlových a hmotnosti až jedenáct tun," upřesnili hlavní pořadatelé Miroslav a Dagmar Hrabalovi z Art centra Dagi v Rožnově pod Radhoštěm. Ledové sochy se tvoří z dvaceti kusů ledových bloků o celkové hmotnosti až 1 400 kilogramů a vytvářejí je týmy dvoučlenné. „Díky velkokapacitnímu stanu a výrobě ledu v mrazírnách nejsme závislí na počasí," zdůraznili pořadatelé.

Letošní novinkou symposia je prodloužení výstavy soch na tři týdny. „Vycházíme vstříc zájmu veřejnosti. O prvních dvou víkendech bude kromě soch k vidění i program na podiu se soutěžemi pro děti," doplnila Dagmar Hrabalová.

Hlavní program pro veřejnost je připravený na nadcházející víkend 11. a 12. ledna. V sobotu i neděli budou sochaři dokončovat svá díla. Doprovodným programem bude provázet moderátor, který mimo jiné pozve k rozhovorům některé z výtvarníků. Připraveno je také pohádkové představení Teátru Víti Marčíka, dále taneční a hudební vystoupení, soutěže pro děti i karaoke show.

Během předchozích patnácti ročníků Sněhového království vytvořili výtvarníci na Pustevnách více než 180 soch. „Podílelo se na nich více než sto deset profesionálních výtvarníků z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska," připomněl Miroslav Hrabal.

Sněhové království je každoročně také hojně navštěvovanou akcí. Za patnáctiletou historii si přijelo sochy prohlédnout na 170 tisíc návštěvníků z celé České republiky i zahraničí. Více než polovina z nich ze Zlínského a Moravskoslezské­ho kraje.