U pomníku padlých před obecním úřadem v Prlově uctili památku třiadvaceti místních obyvatel, kteří zahynuli v důsledku brutálního útoku nacistů 23. dubna 1945. Po položení věnců zazněly projevy z řad politiků, člena Armády České republiky i přímého účastníka bojů.

Tehdy nejmladší člen partyzánské brigády Jana Žižky, rozvědčík Jan Hronek za války na Vsetínsku působil. Ve svém projevu zdůraznil, že je třeba vyjádřit vděk všem, kteří padli za svobodu jiných. „Sešli jsme se, abychom připomněli zásluhu obyvatel Prlova v boji za naši svobodu. Nesmíme zapomenout na ty, na kterých byl spáchán válečný zločin nacistickými komandy,“ řekl Hronek. Upozornil, že každý obyvatel této země v sobě musí probudit skutečné a poctivé vlastenectví a musí si vážit hrdinů. „Národ, který si neváží svých hrdinů, až je potřebuje, tak je prostě nemá,“ konstatoval Jan Hronek.

Milovníci cykloturistiky zahájili v sobotu 22. dubna 2017 ve Valašském Meziříčí cyklistickou sezonu.
Počasí na hraně, cyklisté přesto otevřeli sezonu

Podle starosty Prlova Jaromíra Kratiny je velmi důležité připomínat si události z dob minulých a poučit se z nich „Je ale potřeba se dívat do přítomnosti a budoucnosti. Kdo se nepoučí z minulosti, je odsouzen k tomu, aby si ji znova zopakoval,“ řekl Kratina.

Důležitost vzpomínkových aktů vyzdvihl i kandidát na prezidenta České republiky Jiří Drahoš, který se piety v Prlově zúčastnil. Po skončení ocenil její vysokou úroveň a připravenost. „Už jsem byl na mnoha pietních akcích, ale tady v Prlově jsem velmi mile překvapen. Přesto, že se nejedná o kulaté výročí, byla to velmi důstojná připomínka,“ pochválil především vedení obce Drahoš.

Na oběti z konce druhé světové války vzpomenuli také v odpoledních hodinách u památníku v blízkosti Juříčkova mlýna v Leskovci. Při tragédii, k níž došlo 3. dubna 1945, fašisti umučili pět členů rodiny Juříčkovy a tři partyzány. Poté usedlost zapálili.

Starosta Vsetína Jiří Růžička
Jiří Růžička: Nastoupit po Čunkovi je pro mne výzva

Po položení věnců a přednesení projevů přítomných hostů zazněl krátký hudební program v podání žáků Základní školy Leskovec. Na závěr zahrála, stejně jako v Prlově, státní hymnu Vojenská hudba Olomouc. Po oficiálním ukončení pietní vzpomínky si mohli zúčastnění prohlédnout pamětní síň, která vznikla v místě sklepení Juříčkova mlýna. Tam, kde statečná rodina poskytovala úkryt partyzánům, za což byla krutě potrestaná.