Závodníci na místo dorazili už o půl sedmé ráno. Někteří přijeli dokonce ze Třince či Starého města. Po krátké prezentaci si vylosovali místa, na kterých se budou po dobu dvou závodů zdržovat.

„Když jsme přijela byla fakt kosa. Díval jsem se a jen pět stupňů. Ale začíná vylézat sluníčko, takže odpoledne bude dobře," pochvaloval si Alois Zádrapa z Horní Lidče.

Rybářské akce na Balatonu se účastní každým rokem. „Letos je tady docela málo lidí. Navíc se mi zatím daří chytat akorát plotičky," svěřil se Zádrapa.

Více štěstí měli rybáři na dalších stanovištích. „Za hodinu a půl už mám tři kapry. Chytám na úplně běžnou návnadu, takže jsem měl asi štěstí na místo," řekl Petr Plšek ze Vsetína.

Závodníky na jednotlivých úsecích hlídali rozhodčí. „Každou ulovenou rybu změříme a zapíšeme do karty závodníka. Na konci obou závodů se výsledky sečtou," prozradil úsekový rozhodčí Petr Danihel.

Na některých místech museli jeho kolegové hlídat až deset rybářů. „Účastníci by od sebe měli být ve vzdálenosti do tří metrů. Bodování je klasické. Za každý započatý centimetr přidělujeme deset bodů," dodal Danihel.

S úlovky rybáři soutěžili ve čtyřech kategoriích. V součtu bodů za všechny ulovené ryby, o nejdelšího kapra, nejdelší jinou rybu a součet bodů za konkrétní druhy ryb," uvedl pořadatel závodu Emil Helis.

V neděli se na místě koná také závod pro mládež.

Organizátoři kvůli závodům do Balatonu vysadili kapry a líny. „První várku kaprů jsme do vod vysadili už minulý týden ve středu. Do začátku závodů tady platil zákaz rybolovu. S výjimkou lovu dravců technikou přívlačí," doplnil Helis.

VÝSLEDKY DOPLNÍME POZDĚJI