V soutěži určené pro žáky prvního a druhého stupně základních škol z celého regionu děti předvedly dovednosti při záchraně životů v běžných krizových situacích. Žáci, kteří se do klání přihlásili, jsou členy zdravotnických kroužků na svých školách.

Úkolem týmů bylo obejít pět stanovišť, na nichž museli pomoct figurantům s různými zraněními. „Musejí ošetřit například pokousání psem, zlomeniny, odřená kolena, ale také člověka v mdlobách nebo v šoku,“ vyjmenovala Jana Sklářová z pořádajícího oblastního spolku Českého červeného kříže. Děti také musely prokázat, že umějí resuscitovat nebo transportovat zraněného do bezpečí.

Ilustrační foto
Muž srážku s vlakem nepřežil
Do budovy bývalého okresního úřadu ve Vsetíně se v úterý 9. května 2017 sjeli strážníci městských policií z Olomouce, Přerova, Rožnova pod Radhoštěm a Valašského Meziříčí. Nechyběli ani policisté a strážníci ze Vsetína.
Na úřadě tekla krev, policisté zachraňovali studentky

Na stanovištích je hodnotili zkušení odborníci. „Rozhodčími jsou zdravotníci, instruktoři, členové Červeného kříže, ale také studentky Střední a Vyšší odborné školy zdravotnické ze Vsetína,“ informovala Sklářová. Rozhodčí sledovali, jak děti reagují, jak si umějí poradit, rozvrhnout si úkoly a jak mezi sebou komunikují. Na základě toho rozdali body. Vítězné týmy se zúčastní krajského kola soutěže ve Znojmě.

V Panské zahradě dnes soutěžila i desetiletá Daniela Pokorná ze vsetínské ZŠ Trávníky. Byla kapitánkou týmu a svou úlohu nesla zodpovědně.

"Zdravotnický kroužek i tato soutěž mě moc baví. Je to pro mě dobrodružství,“ prozradila mladá zdravotnice. Kroužek navštěvuje necelý rok. Přilákal ji do něj pocit, že díky němu bude umět někomu zachránit život. „Trénujeme jednou týdně a učíme se tam, jak poskytovat první pomoc při různých zraněních, ale i jak zavolat záchranku a co do telefonu říct,“ popsala šikovná dívka. Pomáhat lidem ji baví a do budoucna uvažuje o povolání zdravotní sestry. „Ale to ještě nevím, baví mě také kreslení, takže bych možná chtěla být ilustrátorka,“ uzavřela malá záchranářka.

Cena Salvator 2016
Chytili nás za srdce! Hrdinové převzali ceny

Výsledky soutěže

I. stupeň
1. místo ZŠ Lidečko
2. místo ZŠ Hovězí
3. místo ZŠ Zubří

II. stupeň
1. místo ZŠ Lidečko
2. místo ZŠ Poličná
3. místo MS Val. Meziříčí

Soutěž se konala za podpory města Vsetín, Ministerstva zdravotnictví ČR, SZŠ a VOZŠ Vsetín, SDH a policie Vsetín.