Studenti svá díla pojmenovali Chmel na Černém jezeře nebo Nadzemní dráha.

Přihlásili se do 11. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky, ve které budou bojovat proti konkurentům z devětadvaceti dalších škol z různých koutů republiky. Soutěž, v níž na mladé stavaře a stavařky čekají ceny v hodnotě 40 tisíc korun, pořádá Svaz výrobců vlnité lepenky ve spolupráci s obalovou společností Eko-kom.

Bylo třeba zapojit fantazii, nekopírovat

„Tématem letošního ročníku soutěže je originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí,“ přiblížila jménem pořadatelů Andrea Čeřovská. Úkolem studentů bylo vyrobit jedinečný model pouze dle své fantazie. „Zkopírovat již existující stavbu nebo turistickou atrakci nesměli,“ zdůraznila Čeřovská.

Do soutěže se poprvé přihlásil student druhého ročníku Jakub Kuchař.

Přestože na jednom modelu mohou pracovat až čtyři lidé, on svoji stavbu, kterou pojmenoval Stezka v oblacích nad propastí, vytvořil sám.

O Hranické propasti v Teplicích nad Bečvou se toho mezi lidmi moc neví, myslím si, že by měla být více turisticky navštěvovaná. Stezka v oblacích by podle mě určitě přitáhla více turistů a Hranicím, Teplicím i vesnicím okolo zajistila větší finanční příjmy,“ vysvětlil myšlenku svého projektu mladý student.

57. ZLÍN FILM FESTIVAL 2017 - Mezinárodní festival pro děti a mládež. Slavnostní zahájení
FOTO, VIDEO: Ze Zlína chtějí udělat francouzské Saint Tropez

Nad modelem strávil zhruba tři měsíce. „Kolik hodin se nedá přesně spočítat. Někdy jsem nad tím seděl celý víkend, jindy jsem měl jiné povinnosti, a tak jsem se tomu nevěnoval,“ podotkl Jakub.

Ve dvojici pracovaly na svém modelu nadzemní dráze studentky, druhačky Ivana Řezníčková a Dobromila Hadašová.

„Hlavním tématem našeho projektu je nadzemka okolo Brna k Brněnské přehradě. Model znázorňuje konečnou stanici u přehrady,“ popsaly dívky.

Doplnily, že stavba obsahuje také kavárnu a muzeum. „Nejnáročnější bylo přijít s myšlenkou, na stavbě pak vytvořit poslední detaily,“ přiznaly šikovné studentky.

Neobvyklý název Chmel na Černém jezeře nese model třetí skupiny studentů Moniky Němcové, Dominika Kanioka a Václava Opálky.

„Naším tématem je chmelová šiška na Černém jezeře. Jedná se o plovoucí hotel, v němž je i restaurace a vyhlídka,“ popsali mladí stavaři. Že hotel připomíná chmel, má svůj důvod.

Ilustrační foto.
Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

„Chtěli jsme vyzdvihnout Česko, pivem se to podle nás daří,“ domnívají se. Vůbec přijít s neobvyklou myšlenkou plovoucího hotelu jim podle jejich slov dalo zabrat.

„Trvalo, než jsme se dohodli, co vůbec chceme. Ale plovoucí hotel tady nikde není, je to neobvyklá věc na rozdíl od hotelů na pevnině, které jsou všude,“ řekla za všechny Monika.

Ze všech modelů, které studenti průmyslové školy stavební vytvořili, mohou do celostátního kola postoupit jen dva. Vyučující a zároveň konzultant mladých stavařů Josef Vémola hodnotí výborně všechny výtvory.

„Když mi děcka modely odevzdala, byl jsem velice spokojený. Mají skvělé nápady a myslím si, že máme v soutěži opět s čím konkurovat,“ zhodnotil práci svých studentů pedagog Vémola.

Záběr z nového propagačního videa, kterým město láká turisty před novou letní sezonou 2017.
Rožnovem v propagačním videu provádí herečka Kristýna Podzimková