Obě zařízení by podle plánů Zlínského kraje měla fungovat koncem roku 2014. Ve Vsetíně vznikne dům s péčí pro jedenapadesát klientů. První etapa stavby meziříčského domova pak poskytne zázemí dvaačtyřiceti lidem.

Na první pohled dobrá zpráva. Při stavbě navíc pomohou evropské dotace. Zároveň však zanikne Domov pro seniory v Podlesí, který je podle krajské radní pro oblast sociálních věcí Taťány Nersesjan v nevyhovujícím stavu.

Dva nové domy mají ten v Podlesí zcela nahradit. Už nyní je však jasné, že počet lůžek klesne. Obě plánovaná zařízení nabídnou domov dohromady třiadevadesáti lidem. Areál v Podlesí však oproti tomu skýtá zázemí celkem dvěma stům třem uživatelům.

K tomuto počtu je nutné započítat ještě Domov se zvláštním režimem s kapacitou osmnácti uživatelů. Jeho zrušením bez náhrady zanikne osmnáct míst pro pacienty s Alzheimerovou chorobou a demencí.

Podle dostupných informací je přitom o umístění obrovský zájem a kapacit je málo. Na osmnáct lůžek připadá až osmdesát žádostí. Na Vsetínsku se jedná o jedno z mála podobných zařízení. Obdobné služby nabízí vsetínská Jabloňová s dvaceti lůžky a meziříčská Citadela určená pouze pro nepohyblivé pacienty.

Náhradou rušených míst pro seniory s běžným postižením by mělo být navýšení kapacit v neziskovém sektoru a vybudování nového domova ve Valašské Polance. Znamenalo by to zajištění prostor pro zhruba padesát uživatelů.

Stávajícího počtu lůžek v Podlesí však plánované kapacity přesto nedosahují. Chybí ubytování pro téměř osmdesát seniorů. Problematická bude zřejmě také dostavba meziříčského domova. První etapa zajistí místa pro dvaačtyřicet lidí, druhá stejně tak. Kdy se s druhou etapou začne, však zatím nikdo netuší.

V konečném důsledku může oproti současnému stavu chybět přes devadesát lůžek pro seniory s běžným postižením.

Minimálně osmnáct již nyní nedostačujících lůžek pak pro lidi s Alzheimerovou chorobou a demencí.

Podle údajů z posledního sčítání lidu, domů a bytů je přitom nezbytné, aby podobných zařízení fungovalo více.

V roce 2001 žilo na území vsetínského okresu přes osmnáct tisíc obyvatel starších pětašedesáti let. K roku 2011 jich bylo už přes třiadvacet tisíc.

Úbytek lůžek neovlivní jen uživatele, ale také lidi, kteří se o ně starají. Do nově zřízeného domova ve Vsetíně s desítkami nových pracovních míst nastoupí stávající zaměstnanci domova v Podlesí. Může se však stát, že někteří z nich o práci přijdou. K menšímu počtu lůžek už současných více než sto úvazků už zřejmě nebude potřeba.