Město se stará o 436 válečných hrobů, které připomínají 6288 obětí. Z rozpočtu města jde ročně na údržbu pietních míst padesát tisíc korun. „Díky vzorné péči se mnoho hrobů zachovalo nebo bylo obnoveno. Mladá generace má tak možnost tato památná místa vidět," řekla místostarostka města Yvona Wojaczková.

Podle jejích slov má radnice v plánu obnovit památník na vrchu Helštýn. „Uvažujeme také o vybudování nového pomníku obětem první světové války pocházejícím z někdejšího města Valašské Meziříčí a Krásna nad Bečvou," doplnila místostarostka.

Válečné hroby eviduje odbor školství, kultury a sportu. Ve správním obvodu obce s rozšířenou působností je jich 436. Přímo ve městě je jich 395. „Evidence hrobů zahrnuje řadu údajů, například jména a informace o pohřbených, fotografie, místo hrobu nebo kdo je jeho majitelem," prozradil Petr Zajíc z městského úřadu, který se o válečné hroby stará.

Zlínský kraj je v péči o válečné hroby jedním z nejlepších v České republice. „Potvrdila to zářijová kontrola ministerstva obrany ve Zlínském kraji," uvedla mluvčí meziříčské radnice Renata Votrubová. Zlínský kraj má 1304 válečných hrobů, které připomínají 19 442 obětí.