Město Vsetín, které je zřizovatelem šesti základních a devíti mateřských škol, na prázdninové investice uvolnilo z rozpočtu téměř jedenáct milionů korun. „Nejrozsáhlejší, ale i finančně nejnákladnější jsou práce v Mateřské škole Benátky. Potřebná byla kompletní rekonstrukce kuchyně včetně zázemí, vybudování přístavby zvedací plošiny pro zásobování, izolace obvodového zdiva budovy a výměna části kanalizační přípojky," popsal místostarosta Vsetína Tomáš Pifka. Investice přesáhne pět milionů korun.

PŘÍPOJKA. Ve vsetínské Mateřské škole Benátky mění dělníci části kanalizační přípojky. Zdroj: Adéla Kousalová

PŘÍPOJKA. Ve vsetínské Mateřské škole Benátky mění dělníci části kanalizační přípojky. Foto: Adéla Kousalová

Další investicí je výměna stovky oken v mateřince v Luhu. Týká se všech tříd, chodeb nebo kanceláří a je v celkové výši 1,7 milionu korun. „Součástí je také vyzdívka meziokenních pilířků a jejich zateplení a opravy venkovní fasády," doplnil Pavel Hrtáň, stavební technik vsetínské radnice.

V mateřské škole Rokytnice a Jasenka vyměnili dělníci osvětlení ve třídách. Školka na Jasence získala zase moderní vybavení kuchyně. Tyto investice si vyžádaly téměř 1,2 milionu korun.

Prázdniny využila radnice také k rekonstrukci toalet v prvním a druhém podlaží pavilonu B Základní školy Ohrada za celkem 1,1 milionu korun. Nové jsou obklady, dlažby i sanitární keramika.

Základní školu Sychrov čeká do konce prázdnin ještě oprava podlahy ve velké tělocvičně, která si vyžádá více než 600 tisíc korun. Ve všech školách se také maluje či mění podlahy.

V létě nezahálejí ani ve Valašském Meziříčí. I tady najdou děti po prázdninách hezčí a útulnější školy a školky. Město investuje do zateplení, výměny oken a dalších nezbytných oprav okolo 16 milionů korun. Všechny peníze jdou z rozpočtu města.

Nejrozsáhlejší je oprava na Základní škole Žerotínova. „Jedná se o kompletní zateplení pláště budovy včetně výměny oken a dveří," popsal opravu za téměř 11 milionů meziříčský starosta Robert Stržínek.

DO ŽEROTÍNKY MĚSTO INVESTUJE 11 MILIONŮ

O ZŠ Žerotínova se dlouho diskutovalo. Mluvilo se dokonce i o jejím konci. „Rozsáhlou a velmi nákladnou rekonstrukcí jsme ale dali jasný signál veřejnosti, že chceme, aby škola v Meziříčí působila i nadále. Pro město má budoucnost," ujistil starosta.

Podle vedení města přišlo zateplení doslova za pět minut dvanáct. „Od pedagogů i rodičů dětí vím, že podmínky ve třídách byly špatné. Osobně bych uvítala, kdyby šly do školy co nejdříve další peníze. Například na úpravu hřiště, které je v havarijním stavu," řekla místostarostka města Yvona Wojaczková.

Pracuje se také v dalších školách. Základní škola na ulici Křižná bude mít do konce prázdnin nové toalety za více než 1,6 milionu korun. „Rekonstrukci chceme stihnout do zahájení školního roku tak, aby byl ještě dostatek času na úklid," uvedl investiční technik odboru komunálních služeb meziříčské radnice Zdeněk Bobek.

Součástí rekonstrukce je také sanace části stávajícího ležatého splaškového kanalizačního potrubí. Práce skončí v listopadu.

Změn se dočkala také Základní škola Šafaříkova, kde dělníci za 700 tisíc korun předělali elektroinstalace. Nové osvětlení za 353 tisíc korun získá zase Základní škola Masarykova a Mateřská škola Štěpánov totéž za půl milionu.

V mateřské škole Vyhlídka na ulici J. K. Tyla se aktuálně mění rozvody studené a teplé vody. Práce budou hotové do konce srpna a přijdou na necelých 900 tisíc korun. Na nové dveře a hygienické zařízení se může těšit i mateřská škola v Podlesí. Město za rekonstrukci zaplatí přes 400 tisíc korun.