Předpis vešel v platnost už počátkem roku, počítalo se v něm ale s umístěním herny do kulturního zařízení na sídlišti Sychrov. Proti tomu tamní obyvatelé a členové folklorních souborů, kteří budovu využívají, protestovali peticí. Podepsalo ji sedmnáct set lidí.

Vedení radnice tedy hledalo jiný prostor. Poté, co dal svůj souhlas statik, zvolilo Lidový dům.

Změnu vyhlášky podpořilo v pondělí svým hlasem 15 ze dvaceti zastupitelů přítomných na zasedání. Ne všichni jsou ale s kasinem v Lidovém domě zcela smíření. „Pro mne je hodně složité přijmout fakt, že herna bude v centru města a v této naší budově," nechal se slyšet například zastupitel Stanislav Pavelec (TOP 09).

Připomněl také, že Lidový dům je stále předmětem soudního sporu. Byl totiž jednou z nemovitostí, jimiž se město na počátku 90. let zaručilo za úvěr zkrachovalým firmám podnikatele Wojtoně v Hošťálkové. O zrušení zástav se Vsetín soudí.

V Lidovém domě také nyní působí vsetínský divadelní soubor a hudební klub Tři opice. „Jakým způsobem hodlá město zajistit, aby návštěvníci klubu nebo Divadla v Lidovém domě nemuseli být v nadměrné míře konfrontováni s návštěvníky herního zařízení?" ptal se zastupitelů Vsetíňan David Kopecký.

Podle starosty Vsetína Jiřího Čunka (KDU-ČSL) je však už samotný nedávno schválený zákon o hazardních hrách tak přísný, že takzvané závadové osoby sám odradí od návštěvy kasina. Například povinností legitimovat se už při vstupu do herního zařízení. Před hernou bude také ochranná služba.

Vedení města nabídne případnému zájemci o provozování kasina veškeré nyní nevyužité prostory v Lidovém domě od prvního patra výše. „Zachovaný zůstane samozřejmě vstup na balkon divadelního sálu," upřesnil Jiří Čunek.

Provozovatel kasina Lidový dům opraví

Provozovatele herny bude město vybírat formou soutěže a nabídne mu desetiletou smlouvu. Podmínkou bude, že vítězná loterijní společnost opraví vnitřní prostory Lidového domu. „Soutěž bude jenom o ceně. Nikoho nebude zvýhodňovat," ujistil starosta.

Město pro změnu investuje do opravy fasády, výměny oken a zateplení střechy. Náklady budou okolo 3,5 milionu korun.

Uvažuje se také o tom, že by se do budoucího herního zařízení nevstupovalo hlavním vchodem, kterým přicházejí návštěvníci do divadelního sálu a hudebního klubu.

„Je zde ještě vchod bokem z bývalé vinotéky. Šel by také vybudovat zezadu kolem toalet," nabídl možnosti místostarosta Vsetína Tomáš Pifka (STAN).

Platná obecně závazná vyhláška zreguluje od Nového roku současných 32 míst, kde se provozuje hazard s celkovým počtem 265 hracích automatů, na jediné.

Soutěž na jeho pronájemce chce město vypsat do měsíce. Kolik společností se do něj přihlásí, lze těžko odhadnout. „Zatím ještě nejsou známy podmínky výběrového řízení, proto počkáme na jejich zveřejnění," vyjádřila postoje jednoho z možných kandidátů, společnosti Synot Tip, mluvčí Magda Pekařová. Synot nyní ve Vsetíně provozuje loterie na šesti místech.