Na místě by stály také laboratoře a školicí centrum. Území, na kterých by haly vznikly, se však nachází nedaleko místní části Lešné Lhotka nad Bečvou. Jejím obyvatelům se plán lakovny nelíbí. Na obranu sepsali petici.

„S výstavbou rozhodně nesouhlasíme. Areál by se nacházel pouhých 140 metrů od rodinných domů. A to podotýkám, že průmyslová zóna již navazuje na dvě velké firmy využívající chemickou technologii,“ uvedla místní obyvatelka a členka petičního výboru Jana Veselá. Lidé se nejvíce obávají škodlivých látek v ovzduší a hluku.

Moderní ultrazvuk je vhodný pro vyšetření pacientů všech věkových kategorií.
Nový ultrazvuk umožní dříve odhalit problémy

„K problému se vyjádřila už i Česká inspekce životního prostředí. Potvrdila, že uskutečněním výstavby dojde k dalšímu nárůstu imisí karcinogenních látek a prachových částic, na které se tyto látky vážou a zůstávají v půdě, z níž se uvolňují řadu let. Mohou způsobit závažné škody a zdravotní rizika,“ citovala z vyjádření inspekce Veselá. „Inspekce poukázala na to, že vzhledem ke zjištěným skutečnostem není výstavba areálu na tomto místě vhodná. Oblast je už nyní emisně zatížená,“ doplnila.

Svým podpisem k petici přispěla i další obyvatelka Lhotky Jana Štěpánková. „Tato situace nás trápí, dvě chemičky už tam jsou a další galvanovna by měla být hned u zástavby. Celá ta průmyslová zóna je špatně,“ vyjádřila se.

Petici se 456 podpisy odpůrci stavby v polovině týdne odevzdali na Obecním úřadě v Lešné.

Ilustrační foto.
Kriminálka muže dopadla až v Thajsku



O tom, zda firma Hajdík bude moct nové výrobní závody na tomto území postavit, zatím rozhodnuto není. Čeká se na stanovisko studie EIA (Posuzování vlivů záměru na životní prostředí), kterou po firmě Hajdík obec Lešná požadovala. „Území je na našem katastru a my respektujeme čistotu a kvalitu životního prostředí, v němž naši obyvatelé žijí. Konečné rozhodnutí musíme opřít o relevantní podklady, kterými pro nás bude právě studie EIA, a především o názor našich občanů,“ vysvětlil starosta.

Lukáškovi zjistili leukémii v pěti letech.
Lukášek z Uherského Hradiště bojuje s leukemií. Kostní dření můžete pomoct i vy



Firma Lakovna Hajdík věří, že stanovisko studie bude souhlasné a uskutečnění projektu tak bude možné. Lokalita je pro firmu ideální oblastí. „Vybudovat další moderní výrobní závod na tomto území je osobním cílem majitele společnosti Filipa Hajdíka. Důležitými kritérii výběru oblasti však samozřejmě byly i její technické parametry,“ uvedl vedoucí projektu Lukáš Bednárik. Podle jeho slov si firma uvědomuje, že může být projekt lidmi vnímán problematicky. Zároveň ale ubezpečuje, že jejich vliv na životní prostředí bude minimální. „Snažíme se maximálně komunikovat se všemi zainteresovanými stranami. Rovněž předpokládáme, že budeme v komunikaci jak s lidmi, tak se státní správou aktivně pokračovat i v budoucích etapách projektu,“ dodal Bednárik.

Vsetínští hokejisté. Ilustrační foto
Vsetín se na Roně uvedl vítězstvím