Stane se tak ale pouze v případě, že Valašské Meziříčí, jehož součástí Krhová a Poličná donedávna byly, na podzim schválí zabezpečování bezplatné MHD.

„Kdo by se bránil bezplatné dopravě? Jde jen o to, aby na to byly peníze. Nic totiž není zadarmo," vyjádřil se krhovjan Vlastimil Pavlica.

Rozhodnutí zastupitelů se zamlouvá také dalším obyvatelům vesnice. Stejně tak i v Poličné. „Sice jsem slyšel několik skeptických názorů. Radnice to má ale určitě dobře spočítané a ví, co dělá," pověděl Valašskému deníku Luboš Janík z Poličné.

Bezplatnou dopravou budou Krhová a Poličná, pokud dojde na splnění podmínek ze strany Valašského Meziříčí, spojeny jednou linkou. Nepůjde přitom o levnou záležitost. „Za městskou hromadnou dopravu zaplatíme v příštím roce přes dva miliony korun. Ať bude zdarma, nebo ne. Pokud zdarma bude, připlatíme k tomu z obecní kasy dalšího přibližně půl milionu korun," uvedla včera Valašskému deníku starostka Krhové Sylva Kristková.

Krhová má připravenu také další možnost. Změnu dopravní obslužnosti z linky městské hromadné dopravy na linku regionální. „Vzhledem k mandátu, který máme do října tohoto roku, je riskantní zavést novou veřejnou dopravu. Dořešit a vyřešit je třeba licence, některé majetkové vztahy, tarif a řadu dalších technických záležitostí. Záleží nám na tom, aby občané nepocítili snížení kvality služeb," uvedla starostka Sylva Kristková.

Spuštění tohoto záměru však nepřipadá v úvahu dřív, než v roce 2016.

Zastupitelé Poličné, vesnice, která stejně, jako Krhová, před více než rokem byla ještě součástí Valašského Meziříčí, se ve čtvrtek rozhodli postupovat stejně. „Případné zavedení bezplatné MHD nás přijde se vším všudy na něco málo přes milion korun," pověděl poličenský starosta Vladimír Místecký.

Rozhodnutí Krhové a Poličné, stejně, jako záměr Valašského Meziříčí na zavedení bezplatné městské hromadné dopravy problémy autobusovému dopravci nečiní. „Víme, že se město a vesnice na to připravují. Zatím ale nemáme stanoveny jakési mantinely, mezi nimiž se budeme pohybovat. Pro nás to ale personální, technický ani organizační problém není," vyjádřil se včera pro Valašský deník vedoucí valašskomeziříčské provozovny ČSAD Vsetín Aleš Růčka.