Podle vrchní sestry hematologicko-transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice Marie Kašparové množství odběrů od dobrovolných dárců již převýšilo loňský počet. „Poptávka po krvi však stále roste, registr dárců je zapotřebí doplňovat, obnovovat a omlazovat," vysvětlila Kašparová.

Pro příští rok připravuje oddělení změnu v systému odběrů. „Upravili jsme systém objednávání dobrovolných dárců, od ledna mohou přicházet na konkrétní čas, což by mělo zkrátit jejich čekání," doplnila vrchní sestra.

Lidí, kteří se rozhodnou darovat krev, v posledních letech přibývá. Jednak za to může větší informovanost, jednak benefity, které na dárce čekají.

Studentka Petra Pavelková se rozhodla poprvé darovat krev letos v dubnu. „Vedly mě k tomu dvě skutečnosti. První z nich je ta, že moje maminka daruje krev již několik let, a druhá, že jako budoucí zdravotník vím, jak je krev nepostradatelná. Málokdo třeba ví, že se také používá k výrobě léků," vysvětlila mladá studentka.

Dodala, že si uvědomila, jak jednoduše se může člověk dostat do situace, kdy by tuto pomoc sám potřeboval. Co se týká benefitů, ty pro ni příliš důležité nejsou. „Dostala jsem nějaký příspěvek od své pojišťovny na vitaminy a sportovní aktivity. Rozhodující je pro mě ale především dobrý pocit po odběru," objasnila Pavelková.

Jana Čandová ze vsetínského hematologicko- -transfuzního oddělení Valašskému deníku sdělila, že počet 2500 dárců je uspokojivý, na druhou stranu by však bylo dobré, kdyby v budoucnu ještě porostl. „Uvítali bychom především větší počet mladých dárců," prozradila Čandová.

Přiblížila také způsoby, jak si dárcovství krve alespoň trochu zpříjemnit. „Mnoho lidí se zapojuje do akce Daruj krev pořádané rádiem Kiss Publikum. Při této akci jsou v nemocnici přítomni moderátoři z rádia a dárce obdarovávají drobnými dárečky," upřesňuje Jana Čandová s tím, že podobnou akci pořádá i rádio Český rozhlas.

Do darování krve se zapojují i některé vsetínské střední školy. Podle Jany Čandové se jedná o střední průmyslovou školu strojnickou, Masarykovo gymnázium, Střední školu Kostka a v neposlední řadě o střední zdravotnickou školu a Vyšší odbornou školu zdravotnickou. Ředitel Masarykova gymnázia a zdravotnické školy Dalibor Sedláček Valašskému deníku potvrdil, že mezi studenty je o darování krve velký zájem. „Zhruba každého půl roku se nasbírá jak na gymnáziu, tak ve zdravotnické škole dvacet až třicet studentů, kteří potom jako skupina vyrazí darovat krev do Vsetínské nemocnice," upřesnil Sedláček. Většinou jde o studenty, kteří se v budoucnu chtějí živit jako lékaři, popřípadě zdravotní sestry. „Mají naši velkou podporu, jsme rádi, že se k takovému kroku odhodlávají," dodal Sedláček.

Hematologicko-transfuzní oddělení si váží všech akcí, které dárce přilákají. Jana Čandová ale stále vidí největší překážku růstu počtu mladých dárců v jejich velkém odlivu do větších měst za studiem či prací.

Takovým případem je i studentka Gabriela Poláchová. „Několikrát mě během mých středoškolských let napadlo, že zajdu darovat krev, jenže jsem studovala v Uherském Brodě, takže jsem přes týden pobývala tam a domů na Vsetínsko jsem jezdila pouze na víkendy," vysvětluje Poláchová a dodává, že v současné době se již jako studentka vysoké školy v Ostravě chystá na darování plazmy.

EVA LUKÁŠOVÁ